«Λέανδρος»: Έρχονται κρύο και χιονοπτώσεις

«Λέανδρος»: Έρχονται κρύο και χιονοπτώσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ κρύο, παγωνιά και χιονοπτώσεις ξεκίνησε το πέρασμά του από τη χώρα μας ο «Λέανδρος», το πρώτο «επώνυμο» κύμα κακοκαιρίας του 2021. Μάλιστα, η χθεσινή νύχτα προβλεπόταν ιδιαίτερα παγερή, με το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων κατά τη διάρκειά της πολύ πιθανό, όχι μόνο στον Βορρά, αλλά και σε ορεινά σημεία της κεντρικής και νότιας χώρας (με ύψος άνω των 400 μ. στη Θεσσαλία και 800 μ. στη Βόρεια Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ).

Από χθες το πρωί, πάντως, το κρύο ήταν πολύ έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο έπεσε πολύ κάτω του μηδενός σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήταν: Βλάστη Κοζάνης -8,3 βαθμοί Κελσίου, Βουνάσα Γρεβενών -7,2 β., Κλεισούρα Καστοριάς -7 β., Μέτσοβο -6,2 β., Μπλεσίβος Μαινάλου -4,9 β., Νευροκόπι -4,9 β., Περτούλι Τρικάλων -4,7 β., Αγιος Παύλος Ημαθίας -4,7 β.

Από το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι το πρωί σήμερα αναμενόταν το πρώτο κύμα του «Λέανδρου» να «κατηφορίζει» από βόρεια προς νότια, φέρνοντας πολύ κρύο και κατά τόπους χιονοπτώσεις, πιθανόν και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μετεωρολόγους του ΕΑΑ, θα χιονίσει το πρωί της Παρασκευής στη Βόρεια και Δυτική Αττική, αλλά από κάποιο υψόμετρο και πάνω. 

«Λέανδρος»: Έρχονται κρύο και χιονοπτώσεις-1
Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για αντιμετώπιση τυχόν ισχυρών χιονοπτώσεων (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Το πέρασμα αυτών των φαινομένων θα είναι όμως σχετικά σύντομο, ο καιρός θα “ανοίγει” στην πορεία της Παρασκευής, αλλά με το κρύο να παραμένει έντονο. Μετά τις μεσημεριανές ώρες, το κύμα κακοκαιρίας θα δώσει βροχοπτώσεις στα νησιά, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα», λέει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου και επιστημονικός υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. 

Δεν τελειώσαμε όμως. «Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι πως ο “Λέανδρος” θα έχει διάρκεια και θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Κατ’ αρχάς θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη ή και Τετάρτη, θα υπάρχει μια εμμονή των ψυχρών αέριων μαζών. Σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στα βόρεια, θα παρουσιαστούν φαινόμενα παγετού τις επόμενες μέρες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος. 

Η δεύτερη φάση του «Λέανδρου» αναμένεται να εξελιχθεί από την Παρασκευή προς Σάββατο, αυτή τη φορά από τα δυτικά προς την κεντρική και ανατολική χώρα, όπου θα παραμένουν ψυχρές αέριες μάζες. «Θα σημειωθούν νέες χιονοπτώσεις, άρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οδικούς άξονες και προσοχή των οδηγών. Δεν αποκλείεται να πέσει χιόνι και στην Αττική, κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια. Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το εάν και πόσο θα επηρεαστεί η Αθήνα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. 

Δεύτερη θερμότερη χρονιά το 2020

Το 2020 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά από καταβολής μετρήσεων, ενώ για το βόρειο ημισφαίριο ήταν η θερμότερη χρονιά, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται 1,28 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής ΝΟΑΑ, το 2020 η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,98 β. Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής (0,02 β. Κελσίου) από το 2016, που παραμένει η θερμότερη χρονιά του πρόσφατου γεωλογικού παρελθόντος. Η τρίτη θερμότερη χρονιά ήταν το 2019. Η φυσική της ατμόσφαιρας προβλέπει ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα προξενεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή