Αίτημα να επιστραφούν 1.450 άτομα στην Τουρκία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αίτημα να επιστραφούν 1.450 άτομα στην Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Αίτημα επιστροφής 1.450 αλλοδαπών στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), απέστειλε χθες η Ελλάδα. Πρόκειται για άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε τελεσίδικα, οπότε και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, από όπου πέρασαν στα ελληνικά νησιά διασχίζοντας το Αιγαίο. Το αίτημα, εκτός από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκία, απεστάλη, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Frontex. 

Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητεί να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω. Υπενθυμίζεται ότι η παραμονή των μεταναστών στα νησιά αποτελεί όρο για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δεχθεί την επιστροφή ατόμων που έχουν μεταβεί στην ενδοχώρα, ακόμα και μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου τους. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη: «Το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών». 

Το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης. 

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι έκτοτε έχουν κατατεθεί τουλάχιστον δύο αιτήματα επιστροφής αλλοδαπών στις τουρκικές Αρχές, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. 

Πηγές από τις υπηρεσίες ασύλου των νησιών τόνιζαν ότι σε Λέσβο, Λέρο και Κω έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχουν περάσει από συνέντευξη και όσοι βρίσκονται σε Σάμο και Χίο. Υπολογίζεται ότι στην ενδοχώρα περίπου 56.000-57.000 αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό (υπάρχει και το δικαίωμα προσφυγής εφόσον η πρώτη απόφαση είναι απορριπτική).