Χιόνια και ισχυρό ψύχος φέρνει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας

Χιόνια και ισχυρό ψύχος φέρνει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος», η οποία πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Παρασκευής στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί του Σαββάτου θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Βροχοπτώσεις αναμένονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου και από το πρωί της Κυριακής θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/1. Με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση της χιονόπτωσης.

Χιόνια και ισχυρό ψύχος φέρνει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας-1
Meteo.gr

Παγετός στην πρώτη φάση του «Λέανδρου»

Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά έφερε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος», όπως «βαφτίστηκε» από τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η θερμοκρασία έφτασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έπεσε κατά τόπους κάτω από τους -10 βαθμούς.

Το πρωί της Παρασκευής, η θερμοκρασία είχε διολισθήσει στους -14,6 βαθμούς Κελσίου στον Νέο Καύκασο, στους -12,7 στη Βλαστή Κοζάνης και στους -11,9 στη Φλώρινα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Έκκληση Χρυσοχοΐδη

Σημειώνεται ότι η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση προς όλους να μην οδηγούν στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ). «Μπορεί αυτό να έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Σεβαστείτε τον νόμο» εξήγησε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες ημέρες, ο Υπουργός σημείωσε: «Κοιτάξτε, βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στον κεντρικό κορμό της χώρας. Αλλά αυτά μένει να τα δούμε τις επόμενες ώρες, τα ξημερώματα προς το Σάββατο. Θα είμαστε όμως όλοι παρόντες, έτσι ώστε την ώρα που εκδηλώνονται τα φαινόμενα εμείς να τα αντιμετωπίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή