Τα βίντεο «έδειξαν» τους δράστες της επίθεσης στο μετρό

Τα βίντεο «έδειξαν» τους δράστες της επίθεσης στο μετρό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφίες με τα πρόσωπα των νεαρών που συνελήφθησαν για τον άγριο ξυλοδαρμό σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια είχε στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ.

Επειτα από επεξεργασία των δεκάδων βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του μετρό, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών κατάφεραν να απομονώσουν εικόνες στις οποίες διακρίνονται καθαρά τα πρόσωπά των δραστών.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 52χρονος σταθμάρχης – θύμα της επίθεσης περιέγραψε τους δράστες ως άτομα ηλικίας 17 έως 25 ετών. Είπε ακόμη ότι μιλούσαν καλά ελληνικά, καθώς και ότι πιθανότατα είναι αδέλφια, κρίνοντας από τις κουβέντες που αντάλλαξαν μεταξύ τους στη διάρκεια του επεισοδίου. 

«Θυμάμαι ότι φώναζα “φτάνει” και στη συνέχεια νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος. Εφαγα κάτι κλωτσιές μέσα στη μέση και σαν να μου κόπηκαν τα πόδια. Από ό,τι έμαθα αργότερα και ο αστυνομικός βάρδιας που ήταν εκεί κατέβηκε, αλλά επειδή είναι μεγάλος σταθμός η Ομόνοια κι έχει πολλές εξόδους, δεν τους πρόλαβε», είπε σε συνέντευξή του ο 52χρονος υπάλληλος του μετρό. 

Την ίδια στιγμή, σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας για το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, με αφορμή το βίαιο περιστατικό. «Εξετάζουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει αρμοδιότητα στο σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι μία πρόταση, την οποία έχω συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μετά τις βιαιοπραγίες των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό, που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε ήδη στον πρόεδρο της επιτροπής, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα προκειμένου να εντοπιστούν διατάξεις προβληματικού χαρακτήρα, και ζήτησε την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους δράστες βίαιων συμπεριφορών εναντίον πολιτών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το περιστατικό με τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη, αλλά και η πρωτοφανής επίθεση και διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους από ποινικής πλευράς, ενώ μεγάλο βάρος για την αποκατάσταση της νομιμότητας αναλαμβάνουν, εκ των πραγμάτων, οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έως ότου ο νόμος αλλάξει, οφείλουν να χρησιμοποιούν όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουν και να τα ενεργούν με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης, με βάση την ουσιαστική απαξία τέτοιων αντικοινωνικών βίαιων πράξεων.

Πέραν όμως των δικαστικών χειρισμών, η νομοθεσία που ισχύει έχει ελαχιστοποιήσει κατά πολύ τις δυνατότητες για επιμέτρηση ποινικής τιμωρίας με βάση την απαξία τέτοιων βιαιοπραγιών, καθώς για να κρατηθούν προσωρινά οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη, με βάση τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει να τους αποδοθεί, αν μπορεί να γίνει αυτό, κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός ανύποπτου πολίτη δεν μπορεί να οδηγήσει τους δράστες στη φυλακή…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι από τους οκτώ που συνελήφθησαν για την πρωτοφανή διαπόμπευση του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για τους οποίους η ταυτοποίηση από την αστυνομία ότι μετείχαν στο περιστατικό δεν αμφισβητήθηκε από ικανά στοιχεία, ουδείς κρατήθηκε προσωρινά και οι χειρισμοί των δικαστικών αρχών, στην προκειμένη περίπτωση, προκάλεσαν αντιφατικές κριτικές και προσεγγίσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή