ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτο αίτημα για κακούργημα στο Μάτι

Τρίτο αίτημα για κακούργημα στο Μάτι

Τρίτο αίτημα για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για ορισμένους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι υποβλήθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας από τον ανακριτή της υπόθεσης, Αθανάσιο Μαρνέρη.

Με την επίκληση νεότερων στοιχείων, τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάκριση και με θεμελίωση για εγκληματικές παραλείψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εναερίων μέσων, ο ανακριτής υπέβαλε για τρίτη φορά αίτημα για δίωξη ορισμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για κακούργημα, δηλαδή της έκθεσης των ανθρώπων σε κίνδυνο αναγνωρίζοντάς τους ενδεχόμενο δόλο. Το ανακριτικό αίτημα, το οποίο περιγράφεται σε 41 σελίδες, στηρίζουν και συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο προηγούμενα αιτήματα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας δεν είχαν τύχη, καθώς απορρίφθηκαν από διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς με το σκεπτικό ότι δεν εισφέρθηκαν νεότερα στοιχεία.

Πάντως, το τρίτο αίτημα του κ. Μαρνέρη περιλαμβάνει σειρά εγκληματικών παραλείψεων, που συνετέλεσαν, όπως αναφέρει, στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος με τους 101 νεκρούς και τους 31 τραυματίες. Ο ανακριτής θεωρεί ότι οι παραλείψεις βαρύνουν στελέχη της Πυροσβεστικής, κυρίως, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και στα τρία στάδια της φονικής πυρκαγιάς, στην έναρξή της, στη διαχείριση της κατάσβεσης και, τέλος, στο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη κόλαση.

Αξιολογώντας τις εγκληματικές παραλείψεις, ο ανακριτής σημειώνει ότι η αναβάθμιση της κατηγορίας μπορεί να γίνει αφού, όπως επισημαίνει, «στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης, καθώς ήταν αρμόδιοι εκ της θέσεως που κατείχαν να προβούν στις υπό κρίσιν ενέργειες, επέδειξαν όμως πλήρη αδιαφορία». Επισημαίνει μεταξύ των εγκληματικών παραλείψεων ότι:

• Από τις 17.04 περίπου μέχρι τις 17.30 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το οποίο φέρεται να έκανε μία ρίψη σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή Νταού. Συνεπώς, οι αρμόδιοι, επισημαίνει ο ανακριτής, παρέλειψαν να κινητοποιήσουν και άλλα εναέρια μέσα, ενώ συνέχιζαν τις εκτροπές σε περιοχή όπου η φωτιά ήταν ελεγχόμενη.

• Εμεινε ανεκμετάλλευτη επιχειρησιακά η νεοσύστατη υπηρεσία με τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο ΕΣΚΕ.

• Είχαν στη διάθεσή τους και σωστικές λέμβους που ανήκαν στην πρώτη ΕΜΑΚ και δεν δόθηκε ποτέ εντολή να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα, δεν τέθηκαν στη διάθεση για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα συγκεκριμένα πλοιάρια, τα οποία έχουν ως σημείο στάθμευσης το λιμάνι του Πειραιά και εάν ειδοποιούνταν να συνδράμουν στη διάσωση, ο χρόνος που απαιτούνταν είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή θα βρίσκονταν εκεί περίπου στις 20.15, ενώ πολίτες βρίσκονταν στη θάλασσα ήδη από τις 18.50.

Το ανακριτικό αίτημα διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία, η οποία και θα αποφανθεί για την τύχη του. Πάντως, οι ανακριτικές διαδικασίες για τη φονική πυρκαγιά φαίνεται πως φθάνουν στο τέλος τους, δύο χρόνια και πλέον μετά τα τραγικά γεγονότα, ενώ παράλληλα εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις συγγενών των θυμάτων και θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς για αποζημιώσεις.