Ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τον ψηφιακό χάρτη προκαλεί αντιδράσεις

Ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τον ψηφιακό χάρτη προκαλεί αντιδράσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στην αγορά ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ψηφιακό χάρτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τοπογράφων χαρακτήρισε «ολίσθημα» τον διαγωνισμό, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι «φωτογραφικός». Ανάλογη είναι η άποψη πολλών μελετητών, οι οποίοι έχουν αντιρρήσεις όχι μόνο για τον έμμεσο αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς, αλλά και για το ίδιο το τεχνικό αντικείμενο. Το ΤΕΕ απορρίπτει τις κατηγορίες εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός θα προσελκύσει πολλές μεγάλες εταιρείες πληροφορικής.

Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ) εξέφρασε δημοσίως τη δυσφορία που τους τελευταίους μήνες επικρατεί στην αγορά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Οπως επισημαίνει, η προκήρυξη του έργου περιλαμβάνει πλήθος ακριβών εργασιών, που ενώ παρουσιάζονται ως υποστηρικτικές στον χάρτη, καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού του (36,2 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης 50%). Για παράδειγμα, εργασίες αεροφωτογράφισης και παραγωγής ορθοφωτοχαρτών, εργασίες σάρωσης και γεωεντοπισμού τοπογραφικών διαγραμμάτων οικοδομικών αδειών και άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται σε τοπογραφικές μελέτες. Πέρα όμως από το καθαρά συντεχνιακό σκέλος (κατά πόσον, δηλαδή, ανατίθεται εργασία τοπογράφων και άλλων ειδικοτήτων μηχανικών σε ένα διαγωνισμό παραγωγής ψηφιακής βάσης δεδομένων), ο ΠΣΔΑΤΜ κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς το ΤΕΕ ότι ο διαγωνισμός είναι «φωτογραφικός»: «Η διακήρυξη θέτει “περίεργους” όρους συμμετοχής (εγγυητική επιστολή 5% αντί 2% επί του προϋπολογισμού, κύκλο εργασιών τριετίας 4,5 φορές τον προϋπολογισμό του έργου) και περιέχει “συγκεκριμένες” διατάξεις για εκτελεσθέντα έργα», αναφέρει, υπονοώντας ότι με τον συνδυασμό τού πολύ υψηλού προϋπολογισμού του έργου και κάποιων ειδικών απαιτήσεων, ουσιαστικά ευνοούνται μία ή δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου της πληροφορικής.

Οι αντιρρήσεις που εξέφρασε ο ΠΣΔΑΤΜ «έδωσαν φωνή» στη δυσφορία που επικρατεί σε μερίδα της αγοράς των μελετητών για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Επικεφαλής μεγάλων γραφείων, που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο ανωνυμίας, εκτιμούν ότι το έργο είναι «τεράστιο» σε μέγεθος, ενώ θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο οικονομικά με διαφορετικές λύσεις. 

Οπως επισημαίνουν, το έργο αυτό θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος ή την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ως φορέα που κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας και απλώς μετατρέπεται σε κομιστή της σε έναν τρίτο), παρά από το θεσμικό όργανο των μηχανικών.

Το ΤΕΕ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. «Η αλήθεια είναι ότι ο διαγωνισμός έχει αυστηρές προδιαγραφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιορίζει τους διεκδικητές σε 1-2, αλλά αφορά όλες τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής», λέει ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός. «Ο ψηφιακός χάρτης είναι 80% έργο πληροφορικής, δεν θα παραγάγει νέα γεωχωρικά δεδομένα. Θα διασυνδέσει τις υφιστάμενες πηγές και θα δημιουργήσει την υποδομή για νέες».

Ο ψηφιακός χάρτης θα είναι μια ψηφιακή πύλη, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το φθινόπωρο, όμως ακυρώθηκε (σύμφωνα με το ΤΕΕ, λόγω προβλήματος του ΕΣΗΔΗΣ) και επαναπροκηρύχθηκε με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 20ή Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή