Eμφύλιος εν μέσω πολέμου στο Κιλκίς

Eμφύλιος εν μέσω πολέμου στο Κιλκίς

Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί τους τελευταίους μήνες γιατροί και νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο του νομού

eμφύλιος-εν-μέσω-πολέμου-στο-κιλκίς-561231799

Τους τελευταίους μήνες, το νοσοκομείο Κιλκίς βρίσκεται στο επίκεντρο. Εχουν γίνει καταγγελίες περί ελλιπούς εξοπλισμού και σοβαρής ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού – εργαζόμενοι λένε πως γύρω στα 120 από τα 550 άτομα του προσωπικού νόσησαν. Υποστηρίζεται ότι φιάλες οξυγόνου δεν ήταν καλά στηριγμένες –με αποτέλεσμα, πηγές ισχυρίζονται, μια διεγερτική ασθενής να ρίξει μια φιάλη– ενώ έχουν διαρρεύσει φωτογραφίες που δείχνουν μέλος του προσωπικού να φοράει σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια και άλλες που υποδεικνύουν προχειρότητα στη διαμόρφωση χώρου ένδυσης και απόδυσης εργαζομένων σε κλινικές νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Η διοίκηση του νοσοκομείου, στο οποίο διοικητής είναι από τις αρχές του 2020 ο Ιωάννης Ανδρίτσος, διέψευσε ξανά αυτή την εβδομάδα τόσο με δελτίο Τύπου όσο και στην «Κ» τις καταγγελίες, αποκαλώντας τες «ανακρίβειες», σημειώνοντας πως ο σκοπός τους είναι η «συκοφάντηση του νοσοκομείου» και τονίζοντας πως στις 27 Δεκεμβρίου προσκάλεσε η ίδια η διοίκηση την ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας στο νοσοκομείο, η οποία επιβεβαιώνει στην «Κ» πως η έρευνά της βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Σοφία Καπαλτσίδου, πρόεδρος του σωματείου και νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, είχε προσυπογράψει ένα έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με θέμα «Καταγγελία κατά του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς για λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου». Στο έγγραφο υπογραμμίζονται χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου τα οποία, ισχυρίζονται στην καταγγελία εκπρόσωποι του σωματείου, τέθηκαν στον διοικητή, «αλλά δυστυχώς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής». Αυτά αφορούσαν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τραυματιοφορέων στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες, τη μη πιστοποίηση ανελκυστήρων και την εκτεθειμένη υπέργεια δεξαμενή οξυγόνου κεντρικής παροχής του νοσοκομείου, εκτός άλλων. Περίπου ένα μήνα μετά, ο διοικητής απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως από την αρχή της θητείας του ανέλαβαν υπηρεσία έξι επιπλέον επικουρικοί γιατροί και προκηρύχθηκαν έξι θέσεις ειδικοτήτων. Συμπλήρωσε πως υπό την ηγεσία του «ξεπεράστηκαν προβλήματα που από το 2012 δημιουργούσαν κωλύματα στη διαδικασία δημιουργίας ΜΕΘ», αποδεσμεύοντας ποσό 1,3 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, κάτι που τόνισε στην «Κ» και ο βουλευτής Κιλκίς και υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. 

Παρά το ότι η κ. Καπαλτσίδου είχε καταγγείλει τα χρόνια προβλήματα, διαχωρίζει τη θέση της σχετικά με τις παρούσες καταγγελίες και τάσσεται υπέρ της διοίκησης.

«Οφείλουμε να κρατήσουμε μια ψύχραιμη στάση με σοβαρότητα χωρίς να τρομοκρατούμε και το προσωπικό αλλά προπάντων τον κόσμο, θεωρώ ότι όλες αυτές οι καταγγελίες δεν ισχύουν», λέει στην «Κ». «Σαφώς και υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά με τη βοήθεια και της νοσηλευτικής διεύθυνσης και της διοίκησης τα προσπερνάμε», συμπληρώνει, τονίζοντας πως πιο καινούργια νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιμετώπισαν «μεγαλύτερα προβλήματα». Φορείς του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, αναφέρουν στην «Κ» πως υπεύθυνος για τις καταγγελίες είναι μόνον ένας συγκεκριμένος εργαζόμενος. Ομως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. 

Δύο διαφορετικές πηγές υποστηρίζουν πως στις 17 Δεκεμβρίου γιατροί συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου έστειλαν ένα έγγραφο στον διοικητή, το περιεχόμενο του οποίου έχει τεθεί υπ’ όψιν της «Κ», αναφέροντας ότι ο ανελκυστήρας που ενώνει τα τμήματα στα οποία γίνεται νοσηλεία ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χρησιμοποιείται και για μεταφορά λοιπών ασθενών, γιατρών και φαγητού, «με τον κίνδυνο διασποράς να είναι αυξημένος», συμπληρώνοντας πως ανάμεσα στον πρώτο και στον τρίτο όροφο, όπου αναπτύχθηκαν κλινικές CΟVID, νοσηλεύονται στον δεύτερο όροφο ασθενείς της χειρουργικής και της ορθοπεδικής κλινικής. Ο κίνδυνος διασποράς, σημείωσαν, αυξανόταν περαιτέρω λόγω ασαφούς διαχωρισμού μολυσματικών και μη υλικών και μη ενδεδειγμένης ένδυσης και απόδυσης προσωπικού. 

Αναφέρονται επίσης η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού στις βάρδιες πέραν της πρωινής και η ένδυση κάποιων με χειρουργικές στολές και όχι Tyvek, όπως και η συνεχόμενη 8ωρη απασχόληση του νοσηλευτικού προσωπικού σε κλινικές COVID. Τους παραπάνω προβληματισμούς μετέφεραν στην «Κ» τρεις νοσηλευτές που έχουν βρεθεί στις κλινικές COVID του νοσοκομείου. Μία νοσηλεύτρια, η οποία δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα καθώς λέει ότι φοβάται για τη δουλειά της επειδή «επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας» στο νοσοκομείο, τονίζει πως «η κατάσταση ήταν δραματική στα τμήματα». Σημειώνει πως στην αρχή δεν υπήρχαν στολές και ποδονάρια –κάτι το οποίο αργότερα βελτιώθηκε– και ότι δεν γινόταν σωστή κατανομή προσωπικού: «Ενας γιατρός εφημέρευε σε τρεις κλινικές σε κάποιες απογευματινές και βραδινές βάρδιες». Oσον αφορά μια 57χρονη συνάδελφό της που νόσησε και κατέληξε, η ίδια σημειώνει πως η ίδια είχε ζητήσει να απαλλαγεί για μία ημέρα ώσπου να βγει το τεστ της, αφού είχε αναπτύξει συμπτώματα, χωρίς όμως να εισακουστεί και τελικά πήρε αναρρωτική άδεια. 

Ο νοσηλευτής Αχιλλέας Καλεμκερίδης λέει στην «Κ» πως νόσησε αφού μπήκε σε τμήμα COVID με ακατάλληλο εξοπλισμό, επισημαίνοντας πως η ενδεδειγμένη στολή και η μάσκα υψηλής προστασίας δεν υπήρχαν, για να ελέγξει τα οξυγόνα, τα οποία ισχυρίζεται ότι υπολειτουργούσαν – «κατάλαβα ότι οι μάσκες δεν φούσκωναν καλά, άρα το οξυγόνο ήταν ελλιπές».

«Δεν τρώγαμε, δεν πίναμε, δεν πηγαίναμε τουαλέτα»

Eμφύλιος εν μέσω πολέμου στο Κιλκίς-1
Φιάλες οξυγόνου για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, καθώς οι επιτοίχιες παροχές δεν αρκούσαν.

«Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες», λέει στην «Κ» μια άλλη νοσηλεύτρια που εργάστηκε στις κλινικές κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. «Ημασταν με μία στολή όλο το 8ωρο, μούσκεμα ιδρωμένες, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε τη στολή μας», αναφέρει. «Η δεύτερη στολή ήταν απλή χειρουργική ρόμπα, με ένα τεράστιο ιικό φορτίο εκεί μέσα – δεν τρώγαμε, δεν πίναμε, δεν πηγαίναμε τουαλέτα, δεν υπήρχε βρύση εκτός Κλινικής COVID-19 για να πλύνουμε τα χέρια μας και να φύγουμε καθαρές. Βάζαμε ένα απλό αντισηπτικό και φεύγαμε», σημειώνει. Συμπληρώνει πως εκεί που άλλαζαν για να φύγουν, ντυνόταν η επόμενη βάρδια. 

«Είχα ρίγος και δεν ξέραμε αν είναι λόγω αρρώστιας, τα ψυχολογικά που βγάζεις βγαίνοντας από εκεί μέσα είναι απερίγραπτα», λέει, τονίζοντας πως σε άλλα νοσοκομεία η βάρδια είναι τετράωρη. «Κάνουν μπάνιο και φεύγουν, πηγαίνουν σπίτι καθαροί, άλλο να είσαι 4 ώρες με τη στολή, άλλο 8. Η διοίκηση θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει». 

Ο Ανέστης Καρανικόλας, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και της Ορθοπεδικής Κλινικής, λέει στην «Κ» ότι μπορεί «να υπήρχε μια φειδώ από πλευράς υπαλλήλων» σε σχέση με την παραχώρηση υλικών, αλλά αυτό λύθηκε πολύ γρήγορα. Τονίζει επίσης πως υπήρχε τρόπος να αλλάζει κανείς στολή, να πηγαίνει τουαλέτα και να ξεκουράζεται, βγαίνοντας από το φαρδύ μπαλκόνι της κλινικής και φορώντας μια δεύτερη στολή για να ξαναμπεί. Τόσο ο ίδιος όσο και γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου αντιτάχθηκαν στις καταγγελίες με ένα δελτίο Τύπου στις 2 Δεκεμβρίου, στο οποίο υποστήριξαν πως με την προσθήκη «δύο πνευμονολόγων, τριών γενικών γιατρών και τη βοήθεια ειδικευομένων κατόπιν ενεργειών της διοίκησης, καλύπτουμε απόλυτα τις ανάγκες, τις γενικές εφημερίες». 

«Οι ανάγκες σε οξυγόνο είναι τεράστιες την τρέχουσα χρονική περίοδο και κατά περίπτωση μπορεί να κριθεί από τους θεράποντες ιατρούς υποβοηθητικά επιπλέον οξυγόνο που χορηγείται από φιάλες, σε συνδυασμό πάντα με τις επιτοίχιες παροχές», συμπλήρωναν τον Δεκέμβριο, όταν τόσο το νοσοκομείο Κιλκίς όσο και άλλα, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, ήταν επιβαρυμένα με περιστατικά κορωνοϊού. 

«Ολα τα νοσοκομεία ήταν απροετοίμαστα, πόσο μάλλον ένα νοσοκομείο πολύ παλιό», λέει στην «Κ» ο Σταύρος Γιανδικίδης, υπεύθυνος της Κλινικής COVID-19 και αντιπρόεδρος της Eνωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, ο οποίος δηλώνει πως αυτά που ακούγονται είναι «πέρα για πέρα αναληθή». Τονίζει πως με τον εξοπλισμό δεν υφίστατο ποτέ θέμα –«μόνο έλλειψη σε ποδονάρια δεν υπάρχει»– και ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα ενδονοσοκομειακής διασποράς, σημειώνοντας ότι κανένας από τους γιατρούς της κλινικής δεν νόσησε. 

Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο δεκαήμερο –αν και τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό έχουν μειωθεί ραγδαία– ασθενείς και άτομα του προσωπικού της Ορθοπεδικής Κλινικής έχουν βγει θετικά στον κορωνοϊό. Οι ασθενείς είχαν αρνητικά rapid και μοριακά τεστ πριν χειρουργηθούν, αλλά τα μοριακά τεστ που έκαναν πριν λάβουν εξιτήριο βγήκαν θετικά, λέει στην «Κ» ο κ. Καρανικόλας. Οι νοσηλεύτριες που βγήκαν θετικές είχαν επιστρέψει στην Ορθοπεδική Κλινική από βάρδιες στις κλινικές COVID-19, συμπληρώνει. «Ή ήταν σε παράθυρο επώασης», λέει σχετικά με τις θετικές ασθενείς, «ή επιμολύνθηκαν από κάποιον ασυμπτωματικό θετικό φορέα, ή κάποιος από το προσωπικό τις κόλλησε», τονίζοντας πως κάνουν τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

«Με στενοχωρεί πάρα πολύ», λέει η κ. Καπαλτσίδου, «που εν μέσω πολέμου εμείς εδώ στο Κιλκίς έχουμε εμφύλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή