Κέντρο επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας

Κέντρο επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου υπέγραψε σήμερα στην Κακαβιά, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιο επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, κ. Τζούλιαν Χοντάι, τη Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής, μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών Ελλάδας και Αλβανίας. 

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Ρομίνα Κούκο.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Συμφωνία «συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.

Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο ομολόγους του για θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πεδίο της αντιμετώπισης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών. αναγνωρισμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή