Λάβαμε λιγότερες δόσεις από τη Pfizer – Την άλλη εβδομάδα αποκαθίσταται το πρόβλημα

Λάβαμε λιγότερες δόσεις από τη Pfizer – Την άλλη εβδομάδα αποκαθίσταται το πρόβλημα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα σήμερα έλαβε λιγότερες δόσεις από την Pfizer σε σχέση με τις ποσότητες που αναμέναμε, γνωστοποίησε στο πλαίσιο της τακτική ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη χώρα μας, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τόνισε ότι λάβαμε 49.160 δόσεις, ενώ σε επικοινωνία με την εταιρεία έγινε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε δε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Για να μην κυκλοφορούν ανυπόστατες και κακόβουλες φήμες, ο προγραμματισμός για όλους του πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 84.832 πολίτες, και το ποσοστό της   εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται στο 0,87%. Πρόσθεσε ότι σήμερα εμβολιάστηκαν πάνω από 6.000 άτομα άνω των 85 ετών, για να συμπληρώσει ότι «372.243 ραντεβού έχουν κλειστεί για την πρώτη και τη δεύτερη δόση». Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και πως ο εμβολιασμός διεξάγεται εντός 5 ημερών από της στιγμή του ραντεβού.

Λάβαμε λιγότερες δόσεις από τη Pfizer – Την άλλη εβδομάδα αποκαθίσταται το πρόβλημα-1

«Όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα μπορούν να κλείσουν και πάλι το ραντεβού τους χωρίς να αναμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται», τόνισε.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000.

Σημείωσε δε ότι για τα κέντρα εμβολιασμού πως «έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις όπως τα μέγκα  εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ενίσχυση, αν χρειαστεί, από τον ιδιωτικό τομέα».

Λάβαμε λιγότερες δόσεις από τη Pfizer – Την άλλη εβδομάδα αποκαθίσταται το πρόβλημα-2

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «το κρύο είναι σύμμαχος του κορωνοϊού κι όχι των ανθρώπων», ενώ αναφορικά με τους θανάτους 23 ηλικιωμένων στην Νορβηγία, είπε ότι «τα περιστατικά αυτά εξετάστηκαν διεξοδικά και πριν λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με τα εμβόλια. Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».

«Το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο, αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει σημαίνει ότι η λοίμωξη είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Πάνω από 40 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της κούρσας των εμβολιασμών. Διαβάστε αναλυτικά

Τα κρούσματα

Σε 320 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 19 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5488. Παράλληλα, σε 322 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3234 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή