ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Μπεκατώρου: Μιλήστε, σπάστε τη σιωπή 

Σοφία Μπεκατώρου: Μιλήστε, σπάστε τη σιωπή 

Μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή κάποια μορφή βίας να βγουν να μιλήσουν έστειλε η Σοφία Μπεκατώρου στην πρώτη, δημόσια, συνέντευξή της μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας όταν ήταν νέα αθλήτρια. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο ζήτησαν από όποιον αθλητή ή αθλήτρια έχει αντιμετωπίσει κάποια μορφή βίας να βγει να μιλήσει ώστε το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού να είναι καλύτερο.  

«Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλους τους ανθρώπους του πολιτικού κόσμου, αλλά και όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν, και μου έδωσαν δύναμη για να διαχειριστώ τη δραματική εμπειρία. Επιθυμώ να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό. Θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα: Μιλάμε και λέμε ό,τι μας συμβαίνει ανοιχτά. Και για εμένα δεν ήταν εύκολο να βγω να μιλήσω δημόσια για κάτι τόσο τραυματικό ωστόσο, αφού μίλησα, έχοντας εισπράξει όλα αυτά τα συναισθήματα που μου μετέφερε η αγάπη του κόσμου όπως και την αγκαλιά της Πολιτείας, μπορώ να πω με σιγουριά σε κάθε θύμα να φύγει από αυτή τη θέση. Να σπάσει τη σιωπή και να μιλήσει. Σε όποιο χώρο και να βρίσκεται. Είτε στον αθλητικό, είτε στον εργασιακό. Έτσι, θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε». 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. Αφού έδωσε συγχαρητήρια στη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος της να μιλήσει «για κάτι τόσο τραυματικό», τόνισε: «Οι θύτες πρέπει να φοβούνται και να ντρέπονται. Τα θύματα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους».  

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στο υφυπουργείο Αθλητισμού και ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη: «Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό. Η δικιά μας η Σοφία, μαζί με τον Νίκο Κακλαμανάκη, βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν ανάστημα, να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να κατονομάσουν πρόσωπα στις δικαστικές αρχές και, ύστερα, να παρακαλέσουν και άλλους αθλητές και αθλήτριες που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας να μιλήσουν δημόσια. Να σπάσουν τη σιωπή τους. Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους, και είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Όχι για να εκδικηθούμε κάποιον. Απλώς για να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε ένα υγιές τοπίο για την επόμενη γενιά αθλητών. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, με την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού μας, έτσι ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να αποκτήσει ξανά ένα υγιές αθλητικό οικοδόμημα, με οξυγόνο, με καθαρό φως, και κυρίως με τη δύναμη να υπηρετήσει τις αξίες που πρεσβεύει. Τα νέα παιδιά πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί έτσι θα γίνει καλύτερη η κοινωνία μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις

ΠτΔ: Η Σ. Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Ο προπονητής της Μπεκατώρου στo kathimerini.gr: Εάν μου μιλούσε θα αντιδρούσα

Γιατί μίλησε τώρα η Σοφία Μπεκατώρου