Δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς

Δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήση και έκτης δόσης από τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, έναντι πέντε δόσεων που αξιοποιούνται τώρα, ξεκινά στα εμβολιαστικά κέντρα και της χώρας μας, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις δυνατότητες εμβολιασμού του πληθυσμού. Οπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, χθες το πρωί δόθηκαν οδηγίες στις υγειονομικές δομές που διεξάγουν εμβολιασμούς να προχωρήσουν στη χρήση της έκτης δόσης από κάθε φιαλίδιο, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις (χρήση ειδικής σύριγγας) που αναφέρονται πλέον στη νέα τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου που ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εως χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 85.223 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 (0,77% του πληθυσμού), εκ των οποίων περισσότεροι από 6.000 αφορούσαν άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας του γενικού πληθυσμού ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο. Εως και χθες είχαν προγραμματίσει ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της COVID-19, 126.975 άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας για ενδιαφερόμενα άτομα άνω των 85 ετών που δεν έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού. Για λόγους πάντως προγραμματισμού του εμβολιασμού της εμβολιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού του εμβολιαστικού κέντρου, εάν κάποιος επισκεφθεί την πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή απευθυνθεί σε φαρμακείο ή ΚΕΠ για να προγραμματίσει εμβολιαστικό ραντεβού, αυτό θα κλειστεί το νωρίτερο έπειτα από πέντε ημέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει, αλλά έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο, και τόνισε ότι εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο τότε θα χάσει τη σειρά του για ένα μήνα. Δηλαδή, θα μπορεί να προγραμματίσει ξανά αλλά ένα μήνα μετά.

Κατ’ εξαίρεσιν όσα άτομα δεν κατάφεραν να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο το περασμένο Σάββατο και χθες, οι οποίοι μπορούν να κλείσουν άμεσα νέο ραντεβού. Ο λόγος για την εξαίρεση είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες. Σημειώνεται ότι το Σάββατο προγραμματίστηκαν 3.777 ραντεβού και προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα 3.585 άτομα. Πάντως, προκειμένου να μη χαθεί καμία δόση από εμβολιαστικά ραντεβού τα οποία δεν πραγματοποιούνται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, έχει τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού, που προβλέπει την άμεση κινητοποίηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να εμβολιαστούν όπου χάνονται ραντεβού. Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού.

Χθες έφτασαν στη χώρα μας επιπλέον 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ΒioNTech, έναντι 83.500 που είναι η αναμενόμενη ποσότητα. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η παρασκευάστρια εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Εως το τέλος του μήνα θα έχουν εφοδιαστεί με εμβόλια 31 μεγάλα νησιά, και εντός του Φεβρουαρίου θα διανεμηθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Στα νησιά με έως 1.000 μόνιμους κατοίκους θα γίνει καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού χωρίς προτεραιοποίηση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τα εμβόλια και τη νόσηση από κορωνοϊό. Οπως είπε, το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει σε καμία περίπτωση νόσο από COVID-19, ενώ εάν ένα εμβολιασμένο άτομο έχει θετικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σημαίνει ότι έχει μολυνθεί.

Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στη χώρα. Χθες ανακοινώθηκαν 320 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας και 19 νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 322 ασθενείς. Στην Αττική εντοπίστηκαν 137 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 35. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή