Σακελλαροπούλου – Μπεκατώρου: Λύστε τη σιωπή

Σακελλαροπούλου – Μπεκατώρου: Λύστε τη σιωπή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… τσουνάμι έχει εξελιχθεί η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν νέα αθλήτρια. 

Παραιτήσεις μελών από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, παρέμβαση εισαγγελέα, παρέμβαση Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και το άθλημα που έχει χαρίσει τόσες διακρίσεις στη χώρα μας βρίσκεται σε… θολά νερά. 

Η «χρυσή» ολυμπιονίκης, σε μήνυμά της, ζήτησε από όποιον άνθρωπο έχει δεχθεί κάποιας μορφής βία να το καταγγείλει, καθώς έτσι θα γίνει «ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε».  

Η κορυφαία αθλήτρια της ελληνικής ιστιοπλοΐας επέλεξε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή της την «έδρα» του ελληνικού αθλητισμού, το υφυπουργείο Αθλητισμού. 

Μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο ζήτησαν από τους αθλητές και τις αθλήτριες «να σπάσουν τη σιωπή» και να μιλήσουν για κάθε μορφής βία που έχουν υποστεί στους χώρους του αθλητισμού.        

«Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλους τους ανθρώπους του πολιτικού κόσμου, αλλά και όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν και μου έδωσαν δύναμη για να διαχειριστώ τη δραματική εμπειρία. Επιθυμώ να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό. Θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα: Μιλάμε και λέμε ό,τι μας συμβαίνει ανοιχτά», τόνισε η πρωταθλήτρια, η οποία είναι και ψυχολόγος.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης: «Οι αθλητές και οι αθλήτριες να σπάσουν τη σιωπή τους. Η πολιτεία θα είναι δίπλα τους, και είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Οχι για να εκδικηθούμε κάποιον. Θέλουμε να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε ένα υγιές τοπίο για την επόμενη γενιά αθλητών. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού μας, έτσι ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να αποκτήσει ξανά ένα υγιές αθλητικό οικοδόμημα», υπογράμμισε, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Οι θύτες πρέπει να φοβούνται και να ντρέπονται. Τα θύματα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους». 

Στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία η μία παραίτηση διαδέχεται την άλλη. Από μέλη του Δ.Σ. έχουν παραιτηθεί οι Γιάννης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χριστόπουλος, ενώ και τα 13 μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγεσία της ΕΙΟ. 

Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας. «Η κακοποίηση ενός ανθρώπου, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά, δεν έχει θέση στον αθλητισμό, ούτε στην κοινωνία. Από πλευράς μου θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΦΙΠΗΔ Γιώργος Λενός.

Αθλητές και αθλήτριες από όλα τα αθλήματα έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στη Σοφία Μπεκατώρου και να της εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το θάρρος της «να σπάσει τη σιωπή» και να μιλήσει γι’ αυτό που συνέβη το 1998, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. 

Προπονητής της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αιμιλίας Τσουλφά σε αυτόν τον αγώνα ήταν ο Ηλίας Μυλωνάς. «Είχαμε κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σοφία δεν άφησε κανέναν από εμάς να καταλάβει τι έγινε εκείνο το βράδυ. Αυτό δείχνει τρομερή δύναμη ψυχής. Εάν μου είχε μιλήσει, θα είχα αντιδράσει. Δεν θα το άφηνα να περάσει έτσι. Η Σοφία είναι σαν αδελφή μου», δήλωσε στην «Κ» ο Ηλίας Μυλωνάς.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή