ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές στην ΕΙΟ προκηρύχθηκαν για τις 14 Μαρτίου

Εκλογές στην ΕΙΟ προκηρύχθηκαν για τις 14 Μαρτίου

Οι παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. και των επιτροπών, που διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγετική ομάδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), οδήγησαν τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. να προκηρύξουν εκλογές για τις 14 Μαρτίου. Τον πρώτο μήνα της άνοιξης οι αρχαιρεσίες της ΕΙΟ δεν θα είναι οι μοναδικές. Ολες οι ομοσπονδίες θα πρέπει να έχουν αναδείξει τα νέα Δ.Σ. έως τις 31 Μαρτίου.  

Στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία –όπως και στις περισσότερες ελληνικές ομοσπονδίες– τα βασικά μέλη της ηγετικής ομάδας βρίσκονται στην ίδια θέση για δεκαετίες. Στην ΕΙΟ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ίδιοι άνθρωποι κρατούν το «τιμόνι» της εξουσίας.

Ελάχιστα είναι τα νέα άτομα που έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε αυτή την ομάδα, και οι παράγοντες που παραιτήθηκαν, αφού εξέφρασαν τη διαφωνία τους, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά.  

«Ισόβιες» διοικήσεις όμως υπάρχουν και σε άλλες ομοσπονδίες. Τρεις ή περισσότερες θητείες στον προεδρικό θώκο έχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Βασιλακόπουλος (μπάσκετ), Δημήτρης Διαθεσόπουλος (υγρός στίβος), Βασίλης Σεβαστής (στίβος), Θανάσης Βασιλειάδης (γυμναστική), Γιάννης Καρράς (κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (ξιφασκία), Αντώνης Νικολόπουλος (κανόε καγιάκ) κ.ά.  

Ιδια πρόσωπα

Από τη δεκαετία του 1990, στις περισσότερες από τις κορυφαίες ομοσπονδίες, στις θέσεις-κλειδιά των διοικήσεων βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα. Αλλαγή για μια διοίκηση ήταν όταν αποφάσιζαν να φύγει ο γραμματέας από τη θέση του και να γίνει πρόεδρος ή το αντίστροφο. 

Με οικονομικό χορηγό την ελληνική πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα σύστημα που ακόμα και εάν κάποιος αποφάσιζε να ασχοληθεί με τα κοινά του αθλητισμού, δεν θα κατάφερνε να βρεθεί σε κάποια ηγετική θέση εάν δεν ήταν αρεστός στην ομάδα που διοικούσε την ομοσπονδία. 

Σωματεία χωρίς αθλητές, χωρίς προπονητές, χωρίς εγκαταστάσεις, μπορούσαν να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες κάποιων ομοσπονδιών και φυσικά αποτελούσαν τη βασική δύναμη της ηγετικής ομάδας. 

«Ανοίγω το συρτάρι μου και έχω 30 σωματεία μέσα», έλεγε πριν από χρόνια παράγοντας ομοσπονδίας αναφερόμενος σε σωματεία-σφραγίδες, και φυσικά κανένας δεν έθετε υποψηφιότητα απέναντί του. 

Το φθινόπωρο του 2019, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε και σύμφωνα με το οποίο κανένας παράγοντας δεν θα μπορεί να μείνει στη θέση του προέδρου πάνω από τρεις θητείες, ενώ δικαίωμα εκλογής δεν θα έχει όποιος έχει υπερβεί το 70ό έτος. Μία μεγάλη καινοτομία του νέου αθλητικού νόμου θα είναι η συμμετοχή εν ενεργεία αθλητή στη διοίκηση της κάθε ομοσπονδίας. 

Ετσι, οι αθλητές θα αποκτήσουν «φωνή» μέσα στις ομοσπονδίες τους και προβλήματα ανάλογα με αυτά που έχουν δημιουργήσει οι παράγοντες της ΕΙΟ στους ιστιοπλόους θα αποτελέσουν παρελθόν.