Δύσκολες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής λόγω του ψύχους

Δύσκολες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής λόγω του ψύχους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά λόγω της κακοκαιρίας, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε σκηνές σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη χιονόπτωση. Οσον αφορά την ενδοχώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται είναι η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης, εφόσον τα δίκτυα στους καταυλισμούς δεν μπορούν να «σηκώσουν» το πλήθος των θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται λόγω του ψύχους. 

Το Σαββατοκύριακο οπότε και η κακοκαιρία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, μεταφέρθηκαν 226 άνθρωποι από τον «νέο» καταυλισμό στη Μαλακάσα όπου διαμένουν συνολικά περίπου 700 άτομα. Πρόκειται για την επέκταση του υπάρχοντος καταυλισμού που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του προηγούμενου χρόνου. Εκτοτε πολλές οικογένειες παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές οπότε και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που πραγματοποίησε τη μεταφορά με κοινοτική χρηματοδότηση, ανέφεραν στην «Κ» ότι οι αιτούντες άσυλο θα παραμείνουν σε δύο ξενοδοχεία για μια εβδομάδα, ενώ στο μεταξύ στη Μαλακάσα θα στηθούν rub halls ώστε να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες με την επιστροφή τους.  

Στη Σάμο όπου οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών –ωστόσο χθες δεν υπήρξε έντονη χιονόπτωση– πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου. Σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο διοικητής της δομής έχει λάβει εντολή να μεταφερθούν κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και αίθουσες που χρησιμοποιούνται κυρίως στο Βαθύ από ΜΚΟ για την περίθαλψη και την προσφορά άλλων υπηρεσιών στους πρόσφυγες. 

Η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της έντονης χιονόπτωσης και οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ ελπίζουν ότι τα χιόνια θα λιώσουν γρήγορα επειδή ο καταυλισμός που στήθηκε μετά την καταστροφή της Μόριας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Εχουν μοιραστεί κουβέρτες, τονίζουν, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη, δεδομένης της χιονόπτωσης και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που δυσκολεύουν ακόμα και τις μεταφορές.  

Στη Χίο αλλά και σε δομές στην ενδοχώρα, όπως η Θήβα και τα Οινόφυτα, έχει προκληθεί μεγάλο πρόβλημα με την τάση του ρεύματος που πέφτει διαρκώς αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς θέρμανση. Οι διοικητές των δομών έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα από την προσπάθεια των ανθρώπων που μένουν στους καταυλισμούς να ζεσταθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή