Δεκάδες κτίρια καθαρίστηκαν και σφραγίστηκαν

Δεκάδες κτίρια καθαρίστηκαν και σφραγίστηκαν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 60 κτίρια, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη ή χρησιμοποιούνταν ως κρυψώνα – υπνωτήριο για κλεφτρόνια και χρήστες ναρκωτικών άδειασε από τόνους σκουπιδιών η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, με μεγάλες επιχειρήσεις αποκομιδής που πραγματοποιεί οργανωμένα τους τελευταίους δέκα μήνες. Πρόκειται για κτίρια τα οποία στην πλειονότητά τους βρίσκονταν υπό κατάληψη τους προηγούμενους μήνες ή και χρόνια, και εκκενώθηκαν με επιχειρήσεις της αστυνομίας. Ωστόσο παρέμεναν γεμάτα με απορρίμματα κάθε είδους, ανάμεικτα με κλοπιμαία και απομεινάρια τροφίμων, ρούχων και σκευών από τους κατά καιρούς «ενοίκους» τους, που παρέμεναν εντός των οικημάτων. Σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν αρκετά τέτοια κτίρια οι κάτοικοι καταγγέλλουν συχνά την κατάσταση που επικρατεί εντός, καθώς πρόκειται για εστίες υγειονομικών προβλημάτων αλλά και εύφλεκτη ύλη που ανά πάσα στιγμή από ένα αποτσίγαρο μπορεί να πιάσει φωτιά, η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στις γύρω πολυκατοικίες. 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, από τον Μάρτιο του προηγούμενου χρόνου έως και αυτές τις ημέρες, καθαρίστηκαν περισσότερα από 30 οικόπεδα σε πολλές γειτονιές της πόλης, όπως στους Αμπελοκήπους, στα Πατήσια και στον Κολωνό, όπου πολλά άδεια οικόπεδα έχουν γεμίσει με μπάζα. Τα οικόπεδα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως σκουπιδότοποι για… οτιδήποτε. «Πρόκειται για κενά από οικήματα οικόπεδα σε γειτονιές της Αθήνας κυρίως και όχι στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε σπιθαμή αξιοποιείται. Επειδή σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, ο δήμος για να προχωρήσει στον καθαρισμό πρέπει να υπάρχει εντολή από το υγειονομικό ή τον εισαγγελέα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Εξηγεί πάντως ότι τόσο οι υγειονομικές υπηρεσίες όσο και ο εισαγγελέας πολλές φορές καλούνται να επέμβουν εφόσον οι πολίτες προχωρούν σε καταγγελία για έκνομες πράξεις και δυσωδία.  

Προσθέτει μάλιστα ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων καταβάλλουν αντίτιμο για τον καθαρισμό τους, δεδομένου ότι απαιτούνται πολλές εργατοώρες από τα συνεργεία του δήμου.

Οσον αφορά τα κτίρια τα οποία καθαρίστηκαν, είναι επίσης ιδιωτικά στην πλειονότητά τους ή ανήκουν σε κάποια ιδρύματα, οπότε και είναι δύσκολη η αξιοποίησή τους παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ ωραία κτίσματα, όπως επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων. Πολλά από αυτά ήταν γεμάτα με σκουπίδια, όπως τριώροφο κτίριο στην οδό Λιοσίων, το οποίο χρειάστηκε παραπάνω από μια εβδομάδα για να καθαριστεί. Εκτός από τα σκουπίδια, εντός των κτιρίων βρέθηκαν και πολλά κλοπιμαία όπως τσάντες, πορτοφόλια και ποδήλατα. «Βρήκαμε δεκάδες ποδήλατα», λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Τα κτίρια που καθαρίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου, στη συνέχεια απολυμαίνονται και σφραγίζονται ερμητικά έτσι ώστε να αποτραπεί η επανακατάληψή τους. «Κτίζουμε τα ανοίγματα έτσι ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν άτομα στο εσωτερικό αυτών των κτιρίων», τονίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, «κάτι το οποίο άλλωστε είναι επικίνδυνο». 

Ο δήμος εκτιμά ότι ο καθαρισμός των κτιρίων μαζί με παρεμβάσεις βελτίωσης του φωτισμού και του αστικού περιβάλλοντος θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση γειτονιών της πόλης, που έως χθες θεωρούνταν πλήρως υποβαθμισμένες, όπως η περιοχή γύρω από την Ομόνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή