ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με καινοτόμες τεχνολογίες προστατεύεται και αναδεικνύεται η «βυθισμένη πολιτεία» Επιδαύρου

Με καινοτόμες τεχνολογίες προστατεύεται και αναδεικνύεται η «βυθισμένη πολιτεία» Επιδαύρου

Απομεινάρια τειχών, θεμελιώσεις κτιρίων, αμφορείς και τμήματα πλακόστρωτων συνθέτουν το σκηνικό της «βυθισμένης πολιτείας» Επιδαύρου, που βρίσκεται σε βάθος μόλις δύο μέτρων και σε απόσταση αναπνοής από την ακτή. 

Κυρήχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1998, ενώ αποτυπώθηκε φωτογραφικά από αερόστατο το 1970.

Πλέον, με το έργο “ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ”, από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου /ΕΚ «Αθηνά» και την «Πολατιδης Marine», θα ξεκινήσει -για πρώτη φορά- μια ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της «βυθισμένης πολιτείας» της Επιδαύρου με καινοτόμες τεχνικές, προηγμένες συσκευές και τεχνολογίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της «βυθισμένης πολιτείας» της Επιδαύρου. Οι εργασίες αποσκοπούν στη συντήρηση, επιστημονική τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη της, με την ανάπτυξη συστήματος αυτόνομης και τεχνολογικά προηγμένης επιτόπιας περιήγησης/ξενάγησης. 

Το σύστημα θα είναι εγκατεστημένο σε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο πλωτό αυτοκινούμενο σκάφος (e-Πλοηγός) με διαφανή πάτο, ενώ μια σειρά κατάλληλων αισθητήρων θα εξασφαλίζει την εξ αποστάσεως ασφαλή και σε πραγματικό χρόνο εκτέλεση σεναρίων αυτοματοποιημένης περιήγησης. 

Οι επιβάτες του σκάφους e-Πλοηγός θα ξεναγούνται με πολυμεσικές και πολύγλωσσες τεχνικές εξιστόρησης (story telling) που θα αναπτυχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Επίσης θα μπορούν, εκτός από το να βλέπουν στον πάτο του σκάφους το ένα μετά το άλλο τα τμήματα των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της Επιδαύρου, να παρακολουθούν παράλληλα σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή την τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες και σε συνάρτηση με την εκάστοτε θέση του σκάφους e-Πλοηγός. 

Επιπλέον, με αξιοποίηση τεχνολογιών νοηματικής γλώσσας, ακόμη​ και επιβάτες ΑμεΑ θα μπορούν​ να αποκτούν το βίωμα μιας πολυδιάστατης​ «πολιτισμικής εμπειρίας» μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση. 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2023.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία να δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί και φυσικά να απολαύσουμε το αποτέλεσμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τ. Χρόνης, σε ανάρτησή του.