ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Διαδίκτυο ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι

Στο Διαδίκτυο ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι

Προσφιλές μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικών αγορών έχει γίνει πλέον το Διαδίκτυο, ακόμη και για τις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς λόγω της πανδημικής κρίσης όλο και περισσότεροι χρήστες αξιοποιούν τις αμέτρητες δυνατότητες που αυτό παρέχει.
Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα «Focus on Tech Life» της Focus Bari, την οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, πλέον ακόμη και οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αρχίσει να εισέρχονται στον ψηφιακό κόσμο του Ιντερνετ και να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ενεργούς χρήστες των υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 55-64 ετών, η χρήση του Διαδικτύου άγγιξε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 το 88% έναντι 81% το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8% την περίοδο της πανδημίας.

Ανοδος στη χρήση του Ιντερνετ καταγράφηκε στις ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες, 65-74 ετών, με το 66% των ατόμων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο έναντι 60% το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 10%. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Focus Bari, συνολικά 9 στους 10 Ελληνες χρησιμοποιούν πλέον το Ιντερνετ, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, φθάνοντας το 92% μεταξύ Ελλήνων 16-74 ετών.

Τα παραπάνω ευρήματα αποδεικνύουν ότι πλέον όλοι οι Ελληνες είναι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή για την ψηφιοποίηση οργανισμών, επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, μέσω του Ιντερνετ πραγματοποιούνται από τραπεζικές συναλλαγές μέχρι και εκπαιδευτικά webinars, ενώ η χρήση του online gaming έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με ευρήματα της ίδιας έρευνας, πάνω από 6 στους 10 Ελληνες, ήτοι το 66%, κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες, ενώ κατά 17% αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται τον Νοέμβριο του 2020, οπότε και διενεργήθηκε η έρευνα, στο 42%.

Ολο και περισσότεροι Ελληνες άρχισαν να παρακολουθούν τηλεόραση διαδικτυακά, με το 47% να έχει υιοθετήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία έχει αυξηθεί κατά 20%. Στο μεταξύ, η χρήση οnline games αυξήθηκε κατά 30%, καθώς πλέον το 44% των χρηστών του Διαδικτύου απαντά ότι παίζει παιχνίδια ηλεκτρονικά. Ανοδικά κινείται και ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούν online εκπαιδευτικά σεμινάρια/webinars, με τη χρήση τους να αυξάνεται κατά 32% και να αφορά πλέον το 23% των χρηστών του Internet.