Στο φως νέα στοιχεία για την τραγωδία στο Μάτι

Στο φως νέα στοιχεία για την τραγωδία στο Μάτι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα στοιχεία για την αντίδραση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επικαλείται ο ανακριτής στο αίτημά του, το τρίτο κατά σειράν, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με το οποίο ζητάει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα. 

Ο κ. Αθανάσιος Μαρνέρης αναφέρεται σε τρία συμβάντα, προκειμένου να πείσει τον εισαγγελέα να προχωρήσει σε άσκηση συμπληρωματικής δίωξης εις βάρος ορισμένων εκ των κατηγορουμένων για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο. Ποια είναι τα νέα στοιχεία; Ο κ. Μαρνέρης επικαλείται αρχικά ψευδή στοιχεία που αναγράφονται στο ημερολόγιο του αεροδρομίου της Πάχης, στα Μέγαρα. Από την έρευνά του προέκυψε συγκεκριμένα ότι ένα ελικόπτερο Chinook του Στρατού αν και απογειώθηκε για να επιχειρήσει στο Μάτι στις 6.10 μ.μ., στο ημερολόγιο του αεροδρομίου της Πάχης αναφέρεται ότι απογειώθηκε στις 5 μ.μ., λίγο μετά δηλαδή την έναρξη της πυρκαγιάς. 

Αντίστοιχο εύρημα προέκυψε και στην υπηρεσία εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη σελίδα 100 του ημερολογίου που αφορά τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018, αναφέρεται ότι ένα ελικόπτερο Super Puma μετέβη στον Νέο Βουτζά όπου πραγματοποίησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 37 ρίψεις νερού. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ενώπιον του ανακριτή κλήθηκαν να καταθέσουν δύο στελέχη της Πυροσβεστικής που την ημέρα της πυρκαγιάς ήταν υπεύθυνα για τις εγγραφές στο ημερολόγιο. Κατέθεσαν ότι οι σημειώσεις στο ημερολόγιο δεν ήταν δικές τους, καθώς και ότι είναι υπερβολικό το συγκεκριμένο εναέριο μέσο να πραγματοποίησε 37 ρίψεις. «Τα γράμματα τα οποία μου επιδεικνύετε στο ημερολόγιο πτήσεων δεν είναι δικά μου. (…) Εκείνη την ημέρα υπεύθυνοι για τις καταγραφές στο ημερολόγιο ήμασταν εγώ και ο κ. Β. και δεν επιτρεπόταν να κάνει άλλος εγγραφές σε αυτό», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο ένας από αυτούς.

«Πλαστογραφία»

Ο κ. Μαρνέρης παρατηρεί πως «προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο χωρίο πλαστογραφήθηκε». Το τρίτο στοιχείο αφορά έγγραφο που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη της Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Πολιτική Προστασία την 23η Ιουλίου εξουσιοδοτούσε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, ο ανακριτής επισημαίνει ότι από την απλή ανάγνωση του εγγράφου προκύπτει ότι εστάλη με φαξ στις 24 Ιουλίου και άρα «το ως άνω δημόσιο έγγραφο περιέχει ψευδή στοιχεία».   

Υπογραμμίζει στο αίτημά του ο ανακριτής: «Τα ως άνω στοιχεία όχι μόνο στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα, αλλά παράλληλα ενισχύουν τη θέση μας ότι για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο καθώς με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της πλήρους αδιαφορίας που επέδειξαν κατά τη διαχείριση της πυρκαγιάς».  Επίσης, ο κ. Μαρνέρης επικαλείται και νεότερο αίτημα που κατέθεσαν ενώπιόν του (27 Νοεμβρίου 2020) συγγενείς των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς ζητώντας την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων. Μεταξύ αυτών και η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη – Φύτρου, η οποία έχασε στη φωτιά τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά. 

«Η Εισαγγελία πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να πράξει το ευθυνοφόρο καθήκον της», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος. Το προηγούμενο αίτημα του κ. Μαρνέρη είχε απορριφθεί. Το τετρασέλιδο απαντητικό έγγραφο κατέληξε με την εξής διατύπωση: «Φρονούμε ότι εξακολουθούν να μη συντρέχουν ενδείξεις για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή