Μείωση του ποσοστού θετικότητας των τεστ ανίχνευσης

Μείωση του ποσοστού θετικότητας των τεστ ανίχνευσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή συρρίκνωση του ποσοστού θετικότητας των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό των θετικών τεστ στη χώρα μας όχι απλώς παραμένει κάτω από το 4% που είναι και το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από το οποίο θα πρέπει να σημάνει «συναγερμός», αλλά εμφανίζει συνεχή υποχώρηση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα (11 έως 17 Ιανουαρίου) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81%, έναντι 2,49% και 2,95 τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Χθες ανακοινώθηκαν 516 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 30.500 τεστ) και 27 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώθηκε, από 320 που ήταν προχθές, σε 300. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt εκτιμάται σε 0,87. Τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσον όρο δηλώθηκαν σε ημερήσια βάση 479 κρούσματα έναντι 630 τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Από τα χθεσινά νέα κρούσματα, 230 εντοπίστηκαν στην Αττική και μόλις 43 στη Θεσσαλονίκη. Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ανησυχητικά είναι τα δεδομένα από τη Ροδόπη (24 ανά 100.000 κατοίκους), ενώ σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι Αρχές και για τη Δυτική Αττική.

Αύριο Παρασκευή θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό μόνο η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος (τηλεόραση του ΣΚΑΪ), η απαγόρευση μετακίνησης από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. θα παραμείνει. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι δεν αναμένεται να επιτραπεί σύντομα και η λειτουργία της εστίασης. Μάλιστα ο καθηγητής εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε μια ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

14.156 εμβολιασμοί χθες

Εν τω μεταξύ, πάνω από 100.000 άτομα έχουν πλέον εμβολιαστεί έστω με μία δόση εμβολίου στη χώρα μας. Χθες πραγματοποιήθηκαν 14.156 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 5.659 στην Αττική. Συνολικά από τις 26 Δεκεμβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί 107.335 εμβολιασμοί, με σχεδόν έναν στους δύο εμβολιασμούς να έχουν γίνει στην Αττική (50.957). Χθες ξεκίνησε και η λειτουργία 144 εμβολιαστικών κέντρων σε 65 κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, γεγονός που επιτάχυνε τον εμβολιαστικό ρυθμό στη χώρα. Οπως έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι, ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων θα αυξάνει όσο αυξάνεται και η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Σε εξέλιξη είναι και η δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με πολλαπλές εμβολιαστικές γραμμές το καθένα, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τη διενέργεια 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή