Στην τελική ευθεία για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην τελική ευθεία για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τελική ευθεία μπαίνει το θέμα των ετήσιων κρίσεων στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εσωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που παραδοσιακά προηγείται των κρίσεων στην αστυνομία, είναι προγραμματισμένη για σήμερα. 

Το συμβούλιο αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία των επικεφαλής των τριών Οπλων, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη. Ο κ. Καραμαλάκης ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2019 και, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να παραμείνει στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ. για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Στη θέση αυτή διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2019 τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση, και ένα μήνα αργότερα ανέλαβε και τυπικά καθήκοντα αρχηγού. Η δεύτερη εκκρεμότητα για την έναρξη των κρίσεων στην αστυνομία είναι η υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη βαθμολογική εξέλιξη των αστυνομικών υποδιευθυντών. 

Το εν λόγω Π.Δ. βρίσκεται προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «οι κρίσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το εν λόγω Π.Δ. πάρει το πράσινο φως, και θα ολοκληρωθούν άμεσα». 

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να εκκινεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ωστόσο είναι πιθανό αυτό να συμβεί νωρίτερα. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματικούς που βρίσκονται στον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή να ζητούν την εξαίρεσή τους για δύο – τρία χρόνια από τη διαδικασία των κρίσεων, προκειμένου να συμπληρώσουν τα αναγκαία χρόνια στην ενέργεια και να μην οδηγηθούν στην αποστρατεία πριν συμπληρώσουν τα αναγκαία συντάξιμα έτη. 

Στην κορυφή της ιεραρχίας, στη θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο νυν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ενώ αντίθετα, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η αποστρατεία ενός ή δύο από τους υπόλοιπους τρεις εν ενεργεία αντιστρατήγους. 
«Μάχη» αναμένεται να δοθεί μεταξύ των υποστρατήγων, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της επετηρίδας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο νυν γενικός αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γιάννενας, ο επικεφαλής του Κλάδου Ασφάλειας Γιώργος Καστάνης, ο διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Αβραάμ Αϊβαζίδης και ο αναπληρωτής γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Παρασκευάς Σανιδάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή