Ανησυχία φορέων για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Διατηρώ»

Ανησυχία φορέων για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Διατηρώ»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για την τύχη του χρηματοδοτικού προγράμματος «Διατηρώ» εκφράζουν φορείς που ασχολούνται με την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αιτία, πληροφορίες που θέλουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την αποκατάσταση διατηρητέων να εγκαταλείπεται πριν καν ξεκινήσει, καθώς θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα παρέχει συνεκτικά (από χωρικής άποψης) αποτελέσματα.

Τις εξελίξεις δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Σύρου, ενώ παρενέβη με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς και η Europa Nostra. «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία συμπυκνώνεται σε εκατοντάδες παραδοσιακούς οικισμούς της και χιλιάδες διατηρητέα μνημεία της. Η δυναμική που έχει η πολιτιστική κληρονομιά σε πολλούς τομείς απαιτεί και την ανάλογη ανάληψη της ευθύνης για την προστασία, συντήρηση και προβολή της, από τους πολίτες και το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προτείναμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Απρίλιο του 2020, την υλοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με τίτλο “Διατηρώ” με το οποίο θα θωρακιστούν τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της χώρας μας», αναφέρει στην επιστολή του προς το πρωθυπουργικό γραφείο το Ινστιτούτο Σύρου. Αντίστοιχα, η Europa Nostra εκφράζει τη στήριξή της στην υλοποίηση του προγράμματος. «Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό πνεύμα για βιώσιμη ανάπτυξη, για μια περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη διαμέσου του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει. Οπως υποστηρίζει, η υλοποίησή του θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Η κινητοποίηση των φορέων προέκυψε μετά πληροφορίες που φέρουν το πρόγραμμα να μην έχει συμπεριληφθεί στην «πρώτη γραμμή» των προς χρηματοδότηση σχεδίων που θα προτείνει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η μεγάλη χωρική διασπορά του προγράμματος δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει η επιθυμητή οικονομική και κοινωνική επίδραση. Επομένως, υπάρχει σκέψη για χωρικό περιορισμό του σε συγκεκριμένες πόλεις ή κέντρα πόλεων, που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι αν το «Διατηρώ» δεν ενταχθεί στην «πρώτη φουρνιά», είναι πιθανό να μην υλοποιηθεί ποτέ, με δεδομένο ότι το ύψος της χρηματοδότησης είναι πιθανό στην πορεία να μεταβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή