Λοιμωξιολόγοι: Εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Λοιμωξιολόγοι: Εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου, με μοναδική εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, φέρεται να κάνει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε νωρίτερα.

Σχετικά μηνύματα εξέπεμπαν εδώ και μέρες τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δείχνοντας με σαφήνεια τις προθέσεις για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Στο τραπέζι της Επιτροπής ετέθη και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν ελήφθη απόφαση. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τόνισε ότι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται την 1η Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσοχή «διότι τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες».

«Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας έπειτα από τόσο μεγάλη απουσία των μαθητών από τις αίθουσες των γυμνασίων και των λυκείων», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, υπάρχει ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση και ίσων ευκαιριών, με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση, και όσο τα σχολεία μένουν κλειστά, κάποια παιδιά έχουν τη δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων και κάποια όχι. «Ας μην ξεχνάμε ότι η τηλεκπαίδευση δεν αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλους. Υπάρχουν μαθητές χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, άλλοι που για λόγους οικονομικούς δεν διαθέτουν κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό ή πρέπει να τον μοιράζονται με άλλα μέλη της οικογένειάς τους», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες Πέμπτη -κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας- η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκαη οποία αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συζητήσει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και όπως είπε «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Τσακρή στην «Καθημερινή»

Λοιμωξιολόγοι: Εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων-1

Τα δεδομένα

Τα ίχνη σταθεροποίησης που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δίνουν το «δικαίωμα» στην Επιτροπή για ένα βήμα παραπάνω, όπως το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο ουδείς σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως τόνισε και ο κ. Σύψας- με δεδομένο ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας κινείται άνω του 4%, υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω διασπορά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα ανά την Ελλάδα, τα μισά από τα οποία εντοπίζονται στην Αττική. «Εάν σκάσει η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή», εκτίμησε, τονίζοντας ότι κάθε άλλο παρά έχει περάσει ο κίνδυνος, ο κορωνοϊός παραμένει παρών και ένα τρίτο κύμα δεν αποκλείεται.

«Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική, τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο», προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας.

Λοιμωξιολόγοι: Εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων-1

Έκτακτη σύσκεψη

Για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, συγκαλεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 13:30, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε χθες η Μίνα Γκάγκα.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 80-84 ετών

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για το εμβόλιο έναντι της COVID-19 έχουν από σήμερα και τα άτομα 80 έως 84 ετών στη χώρα μας, που είναι η δεύτερη κατά προτεραιότητα ομάδα του γενικού πληθυσμού που θα εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, από σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας, που εκτιμάται ότι αφορά 417.000 άτομα. Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 θα ξεκινήσει πέντε ημέρες μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή