«Εύθραυστη» σταθεροποίηση, ανησυχία για την Αττική

«Εύθραυστη» σταθεροποίηση, ανησυχία για την Αττική

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι πρόκειται για μια εύθραυστη κατάσταση, έκαναν λόγο, κατά τις τοποθετήσεις τους στην ενημέρωση για την πανδημία, οι Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδα, αλλά όπως πρόσθεσε, φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα λόγω και του χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα – με τα μισά στην Αττική, η οποία και ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων. Ανέφερε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι μεγαλύτερος, διότι δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς. 

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών, καθώς, όπως σημείωσε, η έξαρση που αναμενόταν από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια δεν ήρθε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση.

Όπως είπε, επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid, όπου καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως σημείωσε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή