ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Με εξαιρέσεις ανοίγει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Με εξαιρέσεις ανοίγει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου, με την εξαίρεση των «κόκκινων» περιοχών, όπου θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων θα γίνει υπό τις προϋποθέσεις της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, των διαφορετικών διαλειμμάτων ανά ομάδες μαθητών, των σταθερών ομάδων μαθητών που συμμετέχουν σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, της χρήσης αντισηπτικών, των τακτικών καθαρισμών και αερισμών αιθουσών κ.ά. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, όπως συμβαίνει και τώρα με τα δημοτικά, ενώ στην πλατφόρμα edu.testing.gov.gr θα μπορούν να δηλώνουν αίτηση για δωρεά rapid test για την ανίχνευση του κορωνοϊού εκπαιδευτικοί και μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα κέντρα διά βίου εκπαίδευσης παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία. Οι δε φοιτητές που επιθυμούν να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο και θέλουν να μετακινηθούν θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης διάρκειας 72 ωρών και με την επίδειξη της λήξης του μισθωτηρίου. 

Η απόφαση για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελήφθη ομόφωνα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, βάσει και των νεότερων δεδομένων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες καταγράφηκαν 585 νέα κρούσματα της COVID-19, 288 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, ενώ δηλώθηκαν και 28 νέοι θάνατοι λόγω της νόσου. Στην Αττική, όπου η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση και όχι μείωση, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, εντοπίστηκαν 284 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 64. Τα ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν χθες περίπου 6.000, εκ των οποίων τα μισά ήταν στην Αττική. Συνολικά χθες νοσηλεύονταν λόγω της COVID-19 1.500 ασθενείς. Τις προηγούμενες 7 ημέρες έγιναν κατά μέσον όρο 110 νέες εισαγωγές περιστατικών την ημέρα σε νοσοκομεία ενώ συνολικά 105 ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση. Η πληρότητα στις απλές κλίνες COVID ήταν στο 23% και στις ΜΕΘ στο 49%, ποσοστό που στην Αττική ωστόσο ήταν στο 58%. 

«Είμαστε σε περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, η οποία όμως είναι εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Μπορούμε να πούμε πλέον ξεκάθαρα ότι η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν λόγω αύξησης της κινητικότητας κατά τη διάρκεια των εορτών δεν συνέβη», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία. 

Την παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. και την υποχρεωτική αποστολή sms για μετακινήσεις για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος, πλην των περιοχών Ροδόπης και Εβρου, όπου επιτρέπεται εντός των περιφερειακών ενοτήτων το κυνήγι αγριογούρουνου. 

Στα ταξί πλέον θα επιτρέπεται η επιβίβαση και έως δύο πελατών, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των καταστημάτων play ΟΠΑΠ). Από τη Δευτέρα αίρονται τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Ανθήλη Λαμίας, στο Παλαιόκαστρο Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στην Κάλυμνο. Αντιθέτως, παρατείνεται για άλλη μία εβδομάδα η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στη Λέσβο, στον Δήμο Σπάρτης, στον Δήμο Εορδαίας, Κρόκου και Σιάτιστας Κοζάνης, καθώς και στους Δήμους Ασπροπύργου της Δυτικής Αττικής και Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής. Ειδικά για τον Δήμο Αχαρνών ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μετά μία εβδομάδα πιο αυστηρού lockdown υπάρχει αύξηση αντί για μείωση των κρουσμάτων, και προειδοποίησε για αυστηροποίηση των μέτρων με πιθανή απαγόρευση του λιανεμπορίου με click away.