Κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη τα μεταλλαγμένα στελέχη

Κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη τα μεταλλαγμένα στελέχη

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την επιτήρηση, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής. 

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη.

«Εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές» πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο ίδιος, «αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων, που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος (πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί) και αφετέρου τίθεται θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος». 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεταλλάξεις

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «φαίνεται πως καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις». 

«Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα. 

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες.

«Για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι «ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν». «Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση» σχολίασε. 

Μέτρα μέχρι το καλοκαίρι

Επιπλέον, σημειώσε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα. «Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» δήλωσε στη συνέχεια. 

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε νέο lockdown, μετά και τις εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους απάντησε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε, αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

Ανησυχία για το άνοιγμα της αγοράς

Aπό πλευράς του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα». 

Μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ειναι «εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Επίσης, υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s». «Δείτε τώρα πού είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος». «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη. Θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» τόνισε.

Όπως είπε, «υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα». «Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα» επιχειρηματολόγησε.

Υψηλού κινδύνου το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η κινητικότητα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και πρόσθεσε πως πιθανόν «αυτή η κατάσταση να “μπλοκάρει” το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου». «Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα» διεμήνυσε.

«Το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι το άνοιγμά τους είναι υψηλού κινδύνου, γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες, όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Διαβάστε επίσης

«Οι μεταλλάξεις ίσως κάνουν τον εμβολιασμό ετήσιο»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή