«Πονοκέφαλος» με τα κόλπα των πολλαπλών sms για ψώνια

«Πονοκέφαλος» με τα κόλπα των πολλαπλών sms για ψώνια

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για τα κόλπα των πολλαπλών sms από καταναλωτές χτυπούν οι ειδικοί, με τις εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα να αναγκάζουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους.   

Το Σαββατοκύριακο η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι όντως όσοι κάνουν αγορές τηρούν αυστηρά τη χρονική προθεσμία των δύο ωρών μέχρι να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έστελναν περισσότερα μηνύματα, είτε γιατί υπήρχαν τεράστιες ουρές, είτε γιατί ήθελαν να κάνουν τη βόλτα τους.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε πως θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό. «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα sms κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε, αναφερόμενος σε περιπτώσεις πολιτών που διαγράφουν το μήνυμα που έχουν στείλει από το κινητό τους για να κερδίσουν χρόνο. 

Ν. Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενδιάμεσα μέτρα

Aπό την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα». 

Μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ειναι «εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Επίσης, υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s». «Δείτε τώρα πού είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος». «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη. Θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» τόνισε.

Όπως είπε, «υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα». «Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα» επιχειρηματολόγησε.

Πρόταση για «κόφτη» στα sms

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στο sms, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα «καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό».

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε. Αυτό που με φοβίζει, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή