ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια

«Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό», εξ ου και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταλλαγών.

Είπε ότι «ο πόλεμος ανθρώπου με τα μικρόβια δεν έχει τέλος, [οι μεταλλάξεις] είναι τα όπλα των ιών για να ξεφύγουν από την ανθρώπινη πίεση», επισημαίνοντας ότι «η βρετανική μετάλλαξη δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η πρώτη δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων, από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά σιγά και μέχρι την 15η μέρα φτάνουν σε ένα επίπεδο της τάξεως του 52%. Είναι απαραίτητο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο για την ανοσία του. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα υπερβαίνει το 95%», σημειώνοντας ότι «αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό».

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο: Η Ελλάδα παρέλαβε 100.000 δόσεις από τη Pfizer

Β. Κικίλιας: Εξετάζεται η εμπλοκή και ιδιωτών ιατρών στη «μάχη» του εμβολιασμού

Deutsche Bank: Απογοητεύουν οι εμβολιασμοί, πώς πάει η Ελλάδα

«Ταβάνι» τα 600 κρούσματα για 10η συνεχή ημέρα

Έως και οκτώ φορές ταχύτερα μεταδίδεται η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Moderna: Νέες δοκιμές για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Κυρ. Μητσοτάκης: Αν πάει καλά ο εμβολιασμός, επιστρέφουμε σε κανονικότητα