Οι απολογίες για το Μάτι «καίνε» την Πυροσβεστική

Οι απολογίες για το Μάτι «καίνε» την Πυροσβεστική

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σειρά εγκληματικών παραλείψεων, κυρίως από τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής, έχουν μιλήσει στις απολογίες τους κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στέρησε τη ζωή υπό δραματικές συνθήκες σε 102 πολίτες, ενώ τα θύματα που επέζησαν και εκείνοι που θρηνούν τους δικούς τους είναι εκατοντάδες.

Κατά το στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας που διενεργείται από τον δικαστικό λειτουργό Αθανάσιο Μαρνέρη, πάνω από δύο χρόνια, οι απολογίες κατηγορουμένων και οι καταθέσεις μαρτύρων για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2018, κατατείνουν στο ότι η Πυροσβεστική, κυρίως, δεν έκανε όσα μπορούσε και όφειλε για να προλάβει τα χειρότερα.

Ανάμεσα στις πολλές απολογίες που υπάρχουν στην ογκώδη δικογραφία, η απολογία του Κωνσταντίνου Βουτελά, που υπηρετούσε τότε στη Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, τώρα είναι πλέον συνταξιούχος, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τις ευθύνες και τους υπευθύνους. 

«Η αστυνομία», αναφέρει ο κατηγορούμενος, «είχε από την πρώτη στιγμή και δη από τις 17.00 έως 17.40 επαρκείς δυνάμεις, προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών. Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της Πυροσβεστικής δεν δόθηκε ποτέ».

Σε άλλη απολογία ο Ανάργυρος Μπακαλώνης, αστυνομικός υποδιευθυντής και διοικητής της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής κατά τον χρόνο της φονικής πυρκαγιάς, επίσης απολογούμενος αναφέρεται στα γεγονότα και κατατείνει και αυτός στο συμπέρασμα πως αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, οι πολίτες της περιοχής θα μπορούσαν να είχαν, οι περισσότεροι τουλάχιστον, σωθεί. 

Συμπεραίνει ότι υπήρχαν δυνατότητες διάσωσης των πολιτών αν είχε δοθεί η κατάλληλη εντολή και γι’ αυτό μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. 

Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι, ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική».

Παρόμοιες απολογίες και καταθέσεις υπάρχουν πολλές. Η σχετική δικογραφία πάντως βρίσκεται πλέον στα χέρια αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος μελετά το τρίτο κατά σειράν αίτημα του ανακριτή, που ζητεί και πάλι να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακούργημα για ορισμένα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής. Δύο προηγούμενα αιτήματα έχουν απορριφθεί από διαφορετικούς εισαγγελείς, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν για την αναβάθμιση της κατηγορίας νεότερα στοιχεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή