«Καμπανάκι» ειδικών για μεταλλάξεις και συνωστισμό

«Καμπανάκι» ειδικών για μεταλλάξεις και συνωστισμό

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, εκφράζουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Όπως είπε απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Τέλος, για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Δ. Σαρηγιάννης: Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.

«Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

«Να μην υπάρξει πισωγύρισμα»

Στο μεταξύ, αυτό που θέλει πάση θυσία το Μαξίμου, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα, καθώς αυτή τη στιγμή η αγορά λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι ελεγχόμενα. Συνεπώς, το θέμα του χρονομέτρου στις αγορές θα εξεταστεί μόνο εάν οι ειδικοί ζητήσουν αυστηροποίηση των μέτρων, ως ένα μέσο για να μην πάμε σε νέο «λουκέτο». Το υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη έτοιμη σχετική εφαρμογή. Αυτό είπε χθες και ο Κυρ. Πιερρακάκης, τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι ώστε να ελεγχθεί ο συνωστισμός, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα έτοιμοι για ενεργοποίηση. Μέχρι και χθες, άλλωστε, τα κρούσματα ήταν κάτω από 500, κάνοντας την κατάσταση ελεγχόμενη. Βέβαιο πάντως θεωρείται ότι η λειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα είναι προσώρας αρκετά και η επόμενη άρση περιορισμών θα καθυστερήσει.

Γ. Παναγιωτακόπουλος: Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την Covid-19

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκε στη χρήση της κολχικίνης για την καταστολή των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, στα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε μονάδες ηλικιωμένων που είχαν εμβολιαστεί, αλλά και στη συνέχεια του εμβολιασμού.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, σε ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες», σημειώνοντας πως «υπήρξε μια ανακοίνωση από τον Καναδά που υποστηρίζει πως αν χορηγηθεί στην έναρξη της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά, μειώνει την πιθανότητα να νοσηλευτείς και να καταλήξεις».

«Οι κλινικοί της Επιτροπής, πήραν μια πρωτοβουλία χαμηλού ρίσκου, γιατί έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες -κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροιες, να το βάλουν πιο μπροστά στις επιλογές, γιατί ήταν ήδη στις συστάσεις που υπήρχαν», ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την Covid-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε».

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος -μιλώντας στο Mega- αναφέρθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο του Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας πως οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη μόνο δόση του εμβολίου και δεν είχαν «οικοδομήσει» την ανοσία που επιτυγχάνεται με το εμβόλιο. «Δεν πρέπει να ατονίσουν τα μέτρα προστασίας αν γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου». πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους για οποιαδήποτε προβλήματα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Tέλος, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μίλησε για τον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή εξετάζει το μέσο όρο των κρουσμάτων και άλλους δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή