Επιπλέον 100.000 δόσεις εμβολίου

Επιπλέον 100.000 δόσεις εμβολίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι έως την αρχή του καλοκαιριού θα έχουν εμβολιαστεί τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στη χώρα μας έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διαβεβαιώνοντας ότι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα προσαρμόζεται και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Χθες η χώρα μας παρέλαβε επιπλέον 100.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.415.000 δόσεις εμβολίων της εταιρείας. Επιπλέον, η AstraZeneca ενημέρωσε ότι θα παραδώσει 740.000 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου –με την προϋπόθεση της έγκρισης κυκλοφορίας του εμβολίου–, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχουν παραληφθεί και 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. 

Συνολικά έως χθες στις 5 μ.μ. είχαν πραγματοποιηθεί 176.689 εμβολιασμοί στη χώρα μας (16.271 χθες) και είχαν προγραμματιστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό (και οι δύο δόσεις), εκ των οποίων 105.000 αφορούν άτομα άνω των 85 ετών και 115.000 άτομα 80 έως 84 ετών.  

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε τη σημασία χορήγησης και των δύο δόσεων του εμβολίου για αποτελεσματική προστασία έναντι της COVID-19, σημειώνοντας ότι η πρώτη δόση εξασφαλίζει προστατευτικό επίπεδο της τάξεως του 52%, το οποίο υπερβαίνει το 95% με τη 2η δόση. Ο κίνδυνος λοίμωξης από την COVID-19 μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Το «παράθυρο» της μη προστασίας των πρώτων ημερών μετά τον εμβολιασμό εξηγεί τα φαινόμενα νόσησης ατόμων που είχαν λάβει την πρώτη δόση, με πιο χαρακτηριστική τη συρροή κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι.  

Χθες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα (152.412 κρούσματα συνολικά στη χώρα) και 25 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 (5.671 θάνατοι). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 286 ασθενείς. Στην Αττική εντοπίστηκαν 207 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 32. Παράλληλα, εντείνεται η εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι έως την Κυριακή είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η κ. Θεοδωρίδου, τόσο το βρετανικό στέλεχος όσο και το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον εμβολιασμό.

Εμπλοκή ιδιωτών

Τέλος, τη δυνατότητα εμπλοκής και των ιδιωτών γιατρών στον εμβολιασμό των πολιτών εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα, σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα με ένα πιο “εύκολο” εμβόλιο, να εμπλακούν οι ιδιώτες γιατροί στον εμβολιασμό των συμπολιτών μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή