«Κακούργημα είναι και όχι αμέλεια»

«Κακούργημα είναι και όχι αμέλεια»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην ύστατη προσπάθειά τους να σωθούν, μην ξέροντας προς τα πού αλλού να κατευθυνθούν, ακολούθησαν την πορεία προς το οικόπεδο της Φράγκου. Εκεί δυστυχώς η φωτιά που κινούνταν από δύο-τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, τους πρόλαβε και τους εγκλώβισε με αποτέλεσμα ο μεν σύζυγός μου να είναι ολοσχερώς καμένος, ο Ανδρέας μου να φέρει λιγότερα εγκαύματα, ενώ η Εβίτα στην προσπάθειά της να σωθεί από τη φωτιά που την κυνηγούσε, έτρεξε προς τη θάλασσα προς διαφορετική κατεύθυνση και όταν έφτασε στον γκρεμό επέλεξε να πηδήξει στο κενό από ύψος 20-30 μέτρων. Η Εβίτα δεν κάηκε. Η Εβίτα από την πτώση της χτύπησε σε διάφορα σημεία του σώματός της, ωστόσο ήταν ακόμα ζωντανή. Εμεινε ζωντανή αρκετή ώρα. Είμαι βέβαιη ότι εάν είχαν κινητοποιηθεί ως ώφειλαν, άμεσα οι φορείς και κυρίως η Πυροσβεστική, το παιδάκι μου θα το είχαν εντοπίσει, θα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και θα είχε την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν». 

Η Βαρβάρα Βουκάκη έχασε τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Την περασμένη Τετάρτη κατέθεσε ως πολιτική αγωγή ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη συντασσόμενη με το νέο, τρίτο κατά σειράν αίτημά του για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου εις βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας από πλημμέλημα σε κακούργημα. «Αυτό για μένα δεν είναι αμέλεια. Είναι εγκληματική αδιαφορία. Είναι κακούργημα», υποστήριξε, αναφερόμενη στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018. «Λυπάμαι που όλες αυτές οι πράξεις που οδήγησαν στον θάνατο των ανθρώπων μου, χαρακτηρίζονται από τους αρμοδίους ως πλημμελήματα». 

Το τρίτο αίτημα προς την Εισαγγελία ο κ. Μαρνέρης το κατέθεσε την 16η Ιανουαρίου, επικαλούμενος νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά του καθώς και σχετικό αίτημα-μήνυση της κ. Βαρβάρας Βουκάκη. Μερικές ημέρες αργότερα, η κ. Βουκάκη κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του ανακριτή. Οσα είπε ενώπιόν του αποκαλύπτουν ένα μικρό μέρος από τον πόνο που αισθάνεται για την απώλεια των αγαπημένων της ανθρώπων. 

Οπως κατέθεσε, έμαθε για τη φωτιά στις 5 το απόγευμα από το Διαδίκτυο και ενώ βρισκόταν στη δουλειά της. Το απόγευμα θα επέστρεφε στο εξοχικό της οικογένειας στο Μάτι για να γιορτάσουν τα γενέθλια της κόρης της, Εβίτας. «Γύρω στις 6.30 περίπου μίλησα με τον Ανδρέα τον γιο μου, ο οποίος μου είπε ότι βρίσκονταν στο λιμάνι του Ματιού και οι τρεις, ότι είχε παντού φωτιά, ότι δεν μπορούσαν να σταθούν πουθενά, ότι φεύγουν και πάνε προς Ραφήνα, μου είπε ότι φοβάται πολύ και με παρακάλεσε να μην πάω κοντά τους».

Οι φωτογραφίες

Τα μεσάνυχτα και ενώ βρισκόταν στο λιμεναρχείο Ραφήνας σε αναζήτηση των δικών της, η κ. Βουκάκη περιγράφει ότι μια γυναίκα αξιωματικός της είπε ότι «έχουν μια ενημέρωση για ένα κοριτσάκι που ταιριάζει στις περιγραφές με την κόρη μου, αν και έδειχνε λίγο μεγαλύτερο». Σε φωτογραφίες που της έδειξαν αναγνώρισε την Εβίτα. «Πάγωσα. Ηξερα ότι το νήμα της ζωής του παιδιού μου είχε κοπεί. Συνέχιζα όμως να ελπίζω ότι αυτό δεν θα ισχύει για τον Ανδρέα μου και τον Γρηγόρη». 

Ο σύζυγος και ο γιος της εντοπίστηκαν νεκροί από διασώστες στο «οικόπεδο του θανάτου», όπου παγιδεύτηκαν και έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά 26 άτομα. Τους αναγνώρισε στο νεκροτομείο του Σχιστού όπου είχαν μεταφερθεί οι σοροί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή