«Όχι» σε ειδικές ρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές

«Όχι» σε ειδικές ρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση λόγω τοπικού lockdown άνοιξε χθες υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Και αυτό με δεδομένο ότι οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων επιστρέφουν από την προσεχή Δευτέρα στα σχολεία τους.

Ειδικότερα, η κ. Μακρή σε συνέντευξή της (Τ/Σ Mega) στην ερώτηση εάν στις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους υποψηφίους «κόκκινων» περιοχών που θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η τηλεκπαίδευση λειτούργησε στη χώρα μας πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο, όπως ήδη έχει κάνει με τη μείωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ Λυκείου, θα λάβει όλα τα μέτρα και κάθε μέριμνα, ώστε κάποια παιδιά να μην αδικηθούν. Δεν μπορώ να πω κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Εκείνο το οποίο έχω να καταθέσω είναι πως με ευαισθησία, με προσοχή και με φροντίδα θα αποφασίσουμε τι θα γίνει όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας».

Η δήλωση θεωρείται ότι ανοίγει πεδίο για πιέσεις από περιοχές όπου τα σχολεία θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας χθες στην «Κ», τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση περί ειδικών ρυθμίσεων, κάτι που θα υποβάθμιζε την αξία της τηλεκπαίδευσης. Τα ίδια στελέχη πρόσθεσαν ότι έχει ληφθεί μέριμνα για όλους τους υποψηφίους με τη μείωση της εξεταστέας ύλης έως και κατά 25% ανά μάθημα, και ότι μετά τη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει αξιολόγηση της πορείας της τηλεκπαίδευσης και εάν χρειάζονται κάποιες επαναλήψεις ύλης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που καθιερώνει ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσμοθετεί σώμα φύλαξης ΑΕΙ που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ορίζει ανώτατο όριο σπουδών στα ΑΕΙ με διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών.

Για το θέμα αύριο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά συλλαλητήρια (στην Αθήνα στη 1 μ.μ. από τα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι από το άγαλμα Βενιζέλου) με συμμετοχή φοιτητών και εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά η ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης σηματοδοτούν αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών –ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών– από τα πανεπιστήμια, αφού μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Η πρώτη εφαρμογή υπολογίζεται –με βάση τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα– ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων σε ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 30%». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή