Fortika, ασπίδα και σύμμαχος των λιανεμπόρων

Fortika, ασπίδα και σύμμαχος των λιανεμπόρων

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιο επικίνδυνος εχθρός της ευημερίας μιας κοινωνίας είναι αόρατος. Πρόκειται για τις κυβερνοαπειλές, που αποτελούν καθημερινό και ανησυχητικό φαινόμενο. «Τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας προκαλούν οικονομικές ζημίες στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στο σύνολο της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ψηφιακή κοινωνία – και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που αυτή αποτελεί μονόδρομο», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Αναστάσιος Δρόσου, ερευνητής Γ΄ στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)  του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού προγράμματος Fortika, στο οποίο υπήρξε συντονιστής. «Η Ευρώπη προτίθεται να επενδύσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανοχύρωτες στον κυβερνοχώρο».

Το πρόγραμμα Fortika, στο οποίο συμμετείχαν 16 εταίροι από εννέα χώρες της Ε.Ε., με επικεφαλής το ΕΚΕΤΑ, αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τεχνικής λύσης για την απόκρουση των κυβερνοεπιθέσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ελληνική παρουσία στο πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, ήταν έντονη, καθώς συμμετείχαν επίσης το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και η Future Intelligence και η Οbrela Security Industries μέσω των βρετανικών θυγατρικών τους.

«Στις μεγάλες εταιρείες, ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, με περισσότερους από 500 εργαζομένους, ένα εξειδικευμένο τμήμα ασχολείται με την προστασία της πνευματικής περιουσίας τους και με τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων και των πελατών της», διευκρινίζει ο ίδιος, «έχουν δικό τους σέρβερ και εφαρμόζουν ειδικά μέτρα προστασίας, όπως να μη γίνονται δεκτά τα USB, να ελέγχονται οι εκτυπώσεις ή να διατηρείται αρχείο εκτυπώσεων». Τους τελευταίους, όμως, μήνες είδαμε μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ψηφιοποιούνται κυριολεκτικά εν μια νυκτί για να διασωθούν. Κινδυνεύει, λοιπόν, ένα e-shop ρούχων ή η προσωπική ιστοσελίδα ενός ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. ενός μηχανικού; «Ενα ηλεκτρονικό μαγαζί μπορεί να έχει “χακαριστεί” και ως συνέπεια αυτού να έχει πέσει τόσο πολύ η ταχύτητα λειτουργίας του, που οι πελάτες να δυσανασχετούν και με ένα κλικ να το εγκαταλείπουν για να ψωνίσουν σε κάποιο άλλο κατάστημα», απαντά ο δρ Δρόσου, «αντίστοιχα, αν ένας χάκερ επιτεθεί στην ιστοσελίδα ενός μηχανικού, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα σχέδια του επαγγελματία, όπως και στην αλληλογραφία με τους πελάτες του με ολέθριες συνέπειες». 

Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο είδος εγκληματικών δραστηριοτήτων, έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι κατά την τελευταία 5ετία ο μέσος αριθμός των περιστατικών παραβιάσεων ασφαλείας αυξήθηκε κατά 67%. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020, εποχή καραντίνας για το μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, το κόστος του εγκληματικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται σε 775 δισ. ευρώ ετησίως. Το ταραχώδες δε 2020 περισσότερα από 10 εκατ. νέων και μοναδικών περιπτώσεων κακόβουλου λογισμικού εντοπίζονταν ανά μήνα, με συνέπειες από υποβάθμιση της αποδοτικότητας της επιχείρησης μέχρι σοβαρές επιπτώσεις στην κερδοφορία. Το 2019 το 43% των στοχευμένων επιθέσεων εκδηλώθηκε εναντίον μικρών επιχειρήσεων.

«Το θλιβερό είναι ότι πολλοί επαγγελματίες, που δεν έχουν επαρκείς γνώσεις πληροφορικής, μπορεί να έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων και να μην το έχουν αντιληφθεί ή να το καταλάβουν όταν πλέον θα είναι αργά». Ο αυτουργός «άλλοτε είναι ένας νεαρός χάκερ, που είτε από ανία είτε από εσφαλμένη αντίληψη της επαναστατικότητας χακάρει τους άλλους, άλλοτε είναι ο ανταγωνιστής του επαγγελματία θύματος». 

Μέσω του Fortika, τα προϊόντα του οποίου αναμένονται να εμπορευματοποιηθούν σύντομα, οι μικρές εταιρείες μπορούν να προστατευθούν. «Αναπτύξαμε μια συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στο μόντεμ και προστατεύει από ιούς», εξηγεί ο δρ Δρόσου, «ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό με επικαιροποιημένες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες χωρίς ειδικές γνώσεις πληροφορικής». Πέρα, όμως, από το hardware, που αποτελεί το βασικό πακέτο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν από το Fortika Marketplace επιπλέον υπηρεσίες ασφαλείας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εταιρείας τους. 

«Τα εργαλεία προστασίας δεν αφορούν μόνον τον υπολογιστή, αλλά όλες τις έξυπνες συσκευές που συνδέονται στο Ιντερνετ», διευκρινίζει ο δρ Δρόσου, «επίσης, το σύστημά μας τρέχει μοντέλα μάθησης, πράγμα που σημαίνει ότι αν διαπιστωθεί ένας συγκεκριμένος τύπος επίθεσης σε κάποια κατηγορία εταιρειών, το εμπεδώνει και έτσι αποτρέπει ίδιου τύπου επιθέσεις μελλοντικά». Τα προϊόντα της fortika δοκιμάστηκαν πιλοτικά σε πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. και αξιολογήθηκαν ως «ανθεκτικά» και ότι παρέχουν «πολλαπλά επίπεδα άμυνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή