ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα νέο σχολείο στην Κρήτη «μετράει τα άστρα»

Ένα νέο σχολείο στην Κρήτη «μετράει τα άστρα»

«Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλώς στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος Αστρονομίας στο λύκειο. Κύριος στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει». Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης περιγράφει τους στόχους μιας νέας προσπάθειας, του 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης, το οποίο θα λειτουργήσει διαδικτυακά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο φέτος. 

Στο σχολείο θα συμμετέχουν μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου από την Κρήτη, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα Αστροφυσικής, καθώς και στις αρχές της Φυσικής, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν. Η επιλογή τους θα γίνει σε συνεργασία με τους καθηγητές των λυκείων του νησιού. 

Μέσα από μια σειρά οκτώ διαλέξεων, οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης Αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις Φυσικής λυκείου που έχουν ήδη αποκτήσει οι μαθητές. «Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να κάνουμε το σχολείο ένα θεσμό ο οποίος θα συνεχίζει να προσφέρει στους μαθητές της Κρήτης για πολλά χρόνια στο μέλλον», τονίζει ο κ. Χαρμανδάρης. Το πρόγραμμα των διαλέξεων καθώς και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής (προθεσμία έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου) βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.ia.forth.gr/el/astroschool.

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής, ενώ όσοι μαθητές το επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου 2021. Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία Αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν ενεργά σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.