Φλερτάρει με το «κόκκινο» η Αττική, δεύτερες σκέψεις για αγορά – σχολεία

Φλερτάρει με το «κόκκινο» η Αττική, δεύτερες σκέψεις για αγορά – σχολεία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση για την Αττική που, όπως είπε, «φλερτάρει» με το να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς λήψης μέτρων απηύθυνε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Οπως ανέφερε, η Αττική θα βρθεί στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης των λοιμωξιολόγων που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ίσως και των γυμνασίων καθώς και να επανέλθει το click away στην αγορά.

«Αυτά θα δούμε αύριο», είπε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Σύψας και εξήγησε: «Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε. Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας». 

Προσέθεσε ότι τα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική «είναι πολλά» και μάλιστα «όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή αλλά και στον βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα».

Ερωτηθείς αν η επιδείνωση οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς ανέφερε ότι η επίδραση της συγκεκριμένης κίνησης δεν έχει ακόμη φανεί στο επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που θα γίνει πιο καθαρό την επόμενη βδομάδα. 

Οσον αφορά στη μετάλλαξη του κορωνοϊού, είπε πως βρίσκεται παντού στην Ελλάδα και ότι υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στην κατάσταση των νοσοκομείων, λέγοντας: «To 63% κάλυψης των κλινών στην Αττική είναι όχι μόνο καμπανάκι αλλά μια βαριά καμπάνα».  Το 63% είναι ένα κακό νούμερο, είπε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα.

Παρόμοια εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής αλλά και άλλων οκτώ περιοχών είχε δώσει νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση στο Υπ. Υγείας.

Οπως ανέφερε, «εκτός από την Αττική, οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος, η Λακωνία, η Μαγνησία, η Εύβοια και η Αχαΐα».

Επιπλέον, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, φέρροντας ως παράδειγμα ότι μόνο σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

Αναφερόμενος, γενικότερα, στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη.

Ξανά στο στόχαστρο του ιού οι άνω των 65

Παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 2.374 είναι στην Αττική.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των παραδόσεων αλλά και την πορεία παραγωγής των εμβολίων -θέμα που ήδη προκαλεί σφοδρή αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ενωσης και φαρμακευτικών εταιριών- τις χαρακτήρισε ανησυχητικές και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι εμβολιασμοί

Στα -ελάχιστα θετικά- νέα της ημέρας όσον αφορά στο μέτωπο του κορωνοϊού, το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνεχίζεται με ρυθμούς (και ζήτηση) ανάλογες όσων είχαν προγραμματισθεί.

Ετσι την Τετάρτη, έσπασε το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το τέλος Ιανουαρίου.

Για την ακρίβεια, οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει στις 214.000.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού 2,05%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή