Σε επιφυλακή για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σε επιφυλακή για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000-4.000.

Σε περίπτωση που η προσέλευση είναι πράγματι μεγάλη, πρόθεση της ηγεσίας είναι να αφήσει τη διαδήλωση να εξελιχθεί και η αστυνομία να μην προχωρήσει σε δυναμική αντίδραση, παρά μόνον εάν οι συμμετέχοντες επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Οι οριστικές αποφάσεις επρόκειτο, πάντως, να ληφθούν σε σύσκεψη υπό την ηγεσία της αστυνομίας, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ. Ενας από τους λόγους για τους οποίους η προσέλευση στο συλλαλητήριο αναμένεται μαζική είναι η προχθεσινή απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη να προχωρήσει στην απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων με τη συμμετοχή άνω των 100 ατόμων. Η ηγεσία της αστυνομίας, ωστόσο, επιμένει ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς και ότι δεν συνιστά απαγόρευση αλλά, αντιθέτως, χαλάρωση των μέτρων που προέβλεπαν μέγιστο αριθμό 9 συμμετεχόντων σε δημόσιες συναθροίσεις. 

Στο μεταξύ, χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το σχέδιο για τις διαδηλώσεις που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα σε αυτές είναι ότι ο διοργανωτής θα κοινοποιεί με καταχώριση στην ειδική πλατφόρμα την απόφαση για διεξαγωγή διαδήλωσης μόνο χρησιμοποιώντας τον κωδικό του στο Τaxisnet. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, αυτό αποφασίστηκε προκειμένου ο οργανωτής να προστατεύεται από κακόβουλη χρήση των στοιχείων του από τρίτους. «Αλλιώς, ο καθένας θα μπορούσε να “δανείζεται” όνομα και στοιχεία τρίτων για να εμφανίζεται ως διοργανωτής συνάθροισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Διευκρινίσεις δόθηκαν και στο θέμα των δημοσιογράφων, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκαθαρίζει ότι «οι δημοσιογράφοι πάνε όπου θέλουν και καλύπτουν όπως θέλουν κάθε συνάθροιση».

Στο συλλαλητήριο, συμμετοχή έχουν δηλώσει φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΛΜΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και ενώσεις γονέων. Μάλιστα, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων. Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, δέκα μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, διαμέσου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μία φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία».

Τα εκπαιδευτικά αιτήματα αφορούν την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, του σώματος φύλαξης στα ΑΕΙ και τη δια-γραφή των «αιώνιων» φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή