Έντονη ανησυχία για έξαρση της πανδημίας

Έντονη ανησυχία για έξαρση της πανδημίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με περισσότερες από 800 νέες διαγνώσεις στη χώρα μας ήταν η χθεσινή, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για νέα έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 858 νέα κρούσματα της COVID-19 και δηλώθηκαν 32 νέοι θάνατοι λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 274 ασθενείς. Συνολικά τη χθεσινή ημέρα διενεργήθηκαν 37.695 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (μοριακός έλεγχος και rapid tests αντιγόνου). Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) για την επικράτεια υπολογίζεται στο 0,88 και υπενθυμίζεται ότι το όριο κάτω από το οποίο εκτιμάται ότι μια επιδημία έχει ελεγχθεί είναι το 1.

Στο «κόκκινο»

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέφερε τις ανησυχίες των Αρχών και των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Μαγνησία, η Εύβοια, η Αχαΐα και φυσικά η Αττική και συγκεκριμένα ο Βόρειος και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών και η Ανατολική Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 409 νέα περιστατικά COVID-19, εκ των οποίων 76 στα βόρεια προάστια, 104 στο κέντρο της Αθήνας και 49 στην Ανατολική Αττική. Στη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 74 νέες διαγνώσεις, ενώ στο «κόκκινο» είναι η Εύβοια με 54 νέα κρούσματα (25,6 ανά 100.000 κατοίκους). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, συνολικά τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μια μικρή αύξηση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Χθες έγιναν 112 εισαγωγές (150 προχθές), ενώ συνολικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε απλές κλίνες και κλίνες Εντατικής ήταν 1.545.

«Υπομονή και προσοχή»

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνει ακόμα τις συνολικές επιπτώσεις του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Oπως διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες 5-6 ημέρες προκειμένου να εκτιμήσουμε πώς μπορεί να έχει επηρεάσει την επιδημία το άνοιγμα των καταστημάτων. Και συνέστησε ξανά προς τους πολίτες «υπομονή και προσοχή».

Σημειώνεται ότι χθες διενεργήθηκαν στη χώρα μας 17.952 εμβολιασμοί, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνάει πλέον τις 200.000 (213.735). Χθες ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων του Καστελλόριζου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στα μικρά νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος για όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως της προτεραιοποίησης που έχει σχεδιάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό τον ρυθμό με τον οποίο γίνεται ο εμβολιασμός στη χώρα με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα σημείωσε ότι αυτός θα γίνει παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή