ΑΠΟΨΗ

Γ. Παυλάκης: Κάθε χαλάρωση θα φέρει αύξηση των θανάτων

Γ. Παυλάκης: Κάθε χαλάρωση θα φέρει αύξηση των θανάτων

Είναι λάθος η χαλάρωση των μέτρων στην Αττική και σε όλες τις περιοχές με σημαντικό ιικό φορτίο. Ο ιός παραμονεύει και είναι παντού τώρα πια. Δεν είναι όπως την προηγούμενη άνοιξη, είναι πολύ χειρότερα, γιατί τώρα η Αττική σιγοβράζει και είναι υποψήφια για έκρηξη.

Τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταδίδονται ευκολότερα θα επικρατήσουν γρήγορα και θα επιβαρύνουν την κατάσταση. Θα μεταδίδονται και στις συνθήκες ήπιων μέτρων –που ελπίζω να εντατικοποιηθούν–, με αποτέλεσμα γρήγορη επιδείνωση της επιδημίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Αυτό βλέπουμε στην Αγγλία, που αντιμετωπίζει πρωτοφανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και εκατόμβη θανάτων, χειρότερη από την Πορτογαλία.

Οταν όλη η Ευρώπη κλείνει, η Ελλάδα δεν πρέπει να κλωτσήσει την καλή της τύχη καθώς και τις τεράστιες οικονομικές θυσίες του περασμένου χρόνου και να παραδοθεί στον ιό χωρίς μάχη.

Κάθε παραπάνω άνοιγμα ή χαλάρωση ερμηνεύεται από τους πολίτες σαν το τέλος της επικίνδυνης περιόδου. Η κυβέρνηση και οι επιτροπές ειδικών έχουν την ευθύνη να μη δίνουν τα λάθος σήματα. 

Είναι λάθος το άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών, καθώς και κάθε άλλη εκδήλωση με μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων. Τα δημοτικά σχολεία θα γίνουν εστία μετάδοσης των μεταλλαγμένων ιών, αν δεν υπάρχει συνεχής επιτήρηση. Δεν υπάρχει διαπιστωμένη διαφορά στη μετάδοση του ιού από 12χρονα και 14χρονα παιδιά. Πρέπει η Αττική να γυρίσει σε αυστηρότερο περιορισμό, ελπίζοντας να μην είναι ήδη αργά.

Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα τα πήγε καλά σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η καραντίνα, το lockdown, το απαγορευτικό, που είναι το ισχυρότερο όπλο μας μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί αν περιμένουμε να διαπιστώσουμε τη διάδοση καινούργιων μεταλλαγμένων ιών και να δούμε να ξαναπλημμυρίζουν τα νοσοκομεία, θα είναι αργά. Οταν έρθει το «τσουνάμι» δεν το σταματάει τίποτα, γιατί αυτό που θα δούμε στα νοσοκομεία είναι το τι κατάφερε ο ιός τον προηγούμενο μήνα. Στη Θεσσαλονίκη, στην Πορτογαλία, στο Ισραήλ, το κακό γιγαντώθηκε σε 1-2 εβδομάδες.

Παρόλο που έχω κουραστεί να είμαι «μάντης κακών», θέλω να πω για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε τα καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αλλά ούτε και τα παλιά. Τον χειμώνα σε εσωτερικούς χώρους ο ιός θα μεταδίδεται, δεν σταματάει ούτε με μάσκες ούτε με ευχολόγια. Είναι στον αέρα και όλοι κινδυνεύουν. 

Οι προτάσεις είναι απλές και γνωστές. Οχι στο άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών στην Αττική, επιστροφή τουλάχιστον στο click away για τα εμπορικά καταστήματα, επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση. Μέγιστη προστασία με καλές μάσκες, μικρές μόνιμες ελληνικές παρέες αλληλοπροστασίας και αλληλοβοήθειας, αποφυγή συνωστισμών. 

…μάντι κακών, ου πώποτέ μοι το κρήγυον είπας…
 
* Ο κ. Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός, ερευνητής.