Σε ευθεία επίθεση κατά της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πέρασε χθες ο σύνδεσμος των μελετητών που αναλαμβάνουν τα έργα κτηματογράφησης, λίγο μετά τη «μετακίνηση» της εταιρείας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) υποστηρίζει ότι η τελευταία γενιά κτηματογράφησης έχει αποτύχει με ευθύνη της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς τρία χρόνια μετά την έναρξή της βρίσκεται ακόμα στο 65%. Ο ΣΕΓΕΚ ζητεί μεταξύ άλλων να συμπληρωθούν τα κενά μέσω Ε9, να εφαρμοστούν τα πρόστιμα και να δοθεί πεντάμηνη παράταση στην κτηματογράφηση.
Για πρώτη φορά ο ΣΕΓΕΚ στράφηκε χθες δημόσια κατά της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», υποστηρίζοντας ότι φέρει την ευθύνη για την αργή πρόοδο της κτηματογράφησης. Οπως επισημαίνει, η προβολή του έργου ήταν αποτυχημένη, ενώ η εταιρεία «δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, δήμους κ.λπ.) να υποβάλλουν έγκαιρα δηλώσεις για την ιδιοκτησία τους». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι απέτυχε η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων που έχει νομοθετηθεί από το 2013. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια αγροί καταχωρισμένοι στα γεωργικά μητρώα, με ιδιοκτήτες γνωστών στοιχείων, δηλούμενα κάθε χρόνο στο Ε9 και έχοντας τον αντίστοιχο αριθμό ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), τα οποία επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν για το ελληνικό κτηματολόγιο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διαπιστώσει σύντομα ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ακινήτων που δηλώνονται στο Ε9 απουσιάζει από τις κτηματογραφήσεις του εθνικού κτηματολογίου», αναφέρει. Επιπλέον αναφέρεται και σε «συντεχνιακά» αιτήματα: διαμαρτύρεται για τη μετακύλιση στους αναδόχους μέρους του έργου των επιτροπών ενστάσεων (για το θέμα αυτό ο ΣΕΓΕΚ έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας).
Υπάρχουν και δύο «γκρίζα σημεία» στην ανακοίνωση του ΣΕΓΕΚ. Πρώτον, ότι ζητεί να υπάρξουν πιο «χαλαροί» νομικοί έλεγχοι σε περιοχές με μικρές αξίες γης και ελάχιστο ποσοστό ιδιοκτησιών με τίτλους (η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού θα έθετε σε κίνδυνο την ακρίβεια του εθνικού κτηματολογίου). Δεύτερον, ότι μιλάει για «δήμευση» (αδήλωτων) ιδιωτικών περιουσιών από το Δημόσιο, ένα μάλλον «λαϊκίστικο» επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί στον δημόσιο λόγο μόνο από μη επιστημονικούς φορείς.
Ο ΣΕΓΕΚ προτείνει στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη μια σειρά από κινήσεις. Μεταξύ αυτών:
• Να ζητηθεί η χορήγηση στοιχείων από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία. Και όσα στοιχεία των ιδιοκτητών λείπουν να συμπληρωθούν μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο.
• Να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του κτηματολογίου με τα αρχεία άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου (λ.χ. το Ε9).
• Να εφαρμοστούν τα προαναγγελθέντα πρόστιμα.
• Να καταργηθεί η εξέταση ενστάσεων από τα γραφεία κτηματογράφησης.
• Να επιτραπεί η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας μετά την ανάρτηση.
• Να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης κατά 5 μήνες ακόμα.
«Θα είναι παράλογο, άδικο και ταυτόχρονα υποκριτικό να μετατεθούν ευθύνες από το “Ελληνικό Κτηματολόγιο” στους αναδόχους κτηματογραφήσεων για την τωρινή κατάσταση και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για όλα τα παραπάνω οι διοικήσεις του φορέα, στελέχη που διαχρονικά κατέχουν καίριες θέσεις, παρά τις αλλαγές διοικήσεων», καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΓΕΚ.