Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει και στηρίζει την Πρωτοβουλία 1821 – 2021.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αιώνες συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, στον οποίο οφείλει την ύπαρξη της η σύγχρονη Ελλάδα. Εν όψει της ιστορικής αυτής επετείου, η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ταυτίσει το όνομα της με την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, προσέγγισε τα μεγαλύτερα κοινωφελή επιστημονικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας ζητώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Ως φορέας σχεδίασης και υλοποίησης δράσεων η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, ιστορικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει συνέδρια, υποτροφίες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, εκθέσεις, συναυλίες και αφιερώματα τόσο σε ελληνικές πόλεις όσο και σε χώρες του εξωτερικού με αξιόλογη φιλελληνική δράση- Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία. Απώτερος στόχος του συνόλου των διοργανώσεων είναι η ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης ως αφορμής εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η ιστορία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ποικιλοτρόπως αρκετές από τις 120 και πλέον δράσεις του επετειακού προγράμματος, ενώ το Μορφωτικό Ίδρυμα της έχει αναλάβει την επιμέλεια μίας νέας βιογραφίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις καταλαμβάνει το διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με το επίκαιρο θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον». Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ερευνών, το King’s College του Λονδίνου και άλλους φορείς, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε διαδικτυακό περιβάλλον από τις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιδημιολόγων, νομικών, ιστορικών, ψυχίατρων και ψυχολόγων (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Ακόμα, οι πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες δεκατριών νέων ιστορικών του ΑΠΘ επί αρχειακού υλικού σχετικού με το 1821 θα παρουσιαστούν στις 26 και 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (https://www.protovoulia21.gr/draseis/research-auth-1821/).

«Επανασύσταση ’21» είναι ο τίτλος της κεντρικής επετειακής έκθεσης, η οποία φέρει την υπογραφή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και περιλαμβάνει σπάνια κειμήλια, αρχειακό υλικό και διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η έκθεση, η οποία περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στους ήρωές της και τις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες της εποχής, θα ξεκινήσει το ταξίδι της από την Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτιο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί έντεκα ελληνικές πόλεις, που συνέβαλαν καθοριστικά στον απελευθερωτικό Αγώνα, για να λειτουργήσει τελικά ως πλωτή έκθεση. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Έκθεσης εδώ.

Μεταξύ των πρώτων δράσεων του έτους είναι και η πρώτη επετειακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στο εξωτερικό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με την London Symphony Orchestra και με υποστηρικτή την Εθνική Τράπεζα. Την ορχήστρα διεύθυνε ο Sir Simon Rattle με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, ενώ η συναυλία ξεκίνησε με τη συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης, καθώς και του βρετανικού φιλελληνισμού. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα. Στα σχόλια θα είναι ένας άνθρωπος θρύλος της δημόσιας τηλεόρασης ο Αλέξης Κωστάλας. Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη στα κανάλια της Πρωτοβουλίας 1821-2021 για τριάντα ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να δείτε εδώ. Εκτός από το Λονδίνο, εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού όπως το Άμστερνταμ, η Γενεύη, το Βελιγράδι και η Οδησσός.

Αναλυτικές πληροφορίες για την Πρωτοβουλία 1821-2021, τις δράσεις της και τον τρόπο που μπορείτε να συμμετέχετε θα βρείτε εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή