ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Meteo: Δεν ξεπερνά το 6% η έκταση που καλύπτεται από χιόνια στην Ελλάδα

Meteo: Δεν ξεπερνά το 6% η έκταση που καλύπτεται από χιόνια στην Ελλάδα

Το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας που καλύπτεται από το χιόνι, είναι περίπου 6%, όπως προκύπτει από τις εικόνες -στις 28 Ιανουαρίου- που έστειλε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα και σε πολύ υψηλή ανάλυση (10μ).

Το εν λόγω ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020, 

Παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή στην «καρδιά» του χειμώνα, και παρά το πέρασμα της τελευταίας κακοκαιρίας «Λέανδρος» και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένη ακόμη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μας, μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και, ως αποτέλεσμα, η Δυτική Ελλάδα δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο μόνο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο.

Η χιονοκάλυψη, σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.