Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, σχολεία, αγορά

Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, σχολεία, αγορά

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναφορά της αγοράς στο click away και click in shop στις «κόκκινες περιοχές» και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη τη χώρα, εκτός από τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 21 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων πλήθος κόσμου έσπευσε στα καταστήματα, με τον φωτογραφικό φάκο να αποτυπώνει εικόνες συνωστισμού στον πεζόδρομο της Ερμού.

Σε ισχύ ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 με δύο επίπεδα, Α – Επιτήρησης και Β – Αυξημένου Κινδύνου. 

lianemporio-oi-protes-antidraseis-gia-click-away-click-inside0

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία στα γυμνάσια και στα λύκεια, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια.

Η Αττική μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίσθηκε πλέον ως περιοχή υψηλού κινδύνου, μετά από εισήγηση των λοιμοξιολόγων. 

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένει η τηλεκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ ανοιχτά θα μείνουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη την Επικράτεια είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους
  • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
  • Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
  • Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια)
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
  • Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Υπηρεσίες

Θα λειτουργούν μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια:

  • Κομμωτήρια – Κουρεία
  • Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ
  • Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
  • ΚΤΕΟ
  • ΟΠΑΠ (με εξαίρεση τις περιοχές επαυξημένου κινδύνου)

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας Επιχειρήσεων σε περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ, αλλά και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
  • Ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8 μ.μ.
  • Ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του δύο ώρες, κατά τις οποίες μπορεί να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. εντός καταστημάτων
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός εμπορικών κέντρων (Malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Aπόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το click in shop (Περιφερειακό Επιμελητήριο Συμβουλίου Αττικής)

Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, σχολεία, αγορά-1
Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, σχολεία, αγορά-2

1. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του click in shop;

Πρόκειται για αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού. Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.  

2. Θα μπορεί να διαλέγει όποιο προϊόν θέλει ο πελάτης;

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

3. Επιτρέπεται η δοκιμή των προϊόντων με το click inside;

Ναι, θα επιτρέπεται η δοκιμή προ αγοράς, ελαχιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα αλλαγής του. Η έλλειψη δοκιμής ήταν από τους λόγους που καταναλωτές απέφευγαν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια με το click away έναντι άλλων αγορών προϊόντων, που δεν απαιτείται δοκιμή.

4. Θα μπορεί να αλλάξει ο καταναλωτής το προϊόν;

Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

5. Θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά;

Ναι, στο όριο μετρητών των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking. Σημειώνεται ότι το click in shop διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα, θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.

6. Θα υπάρχουν περιορισμοί;

Ασφαλώς, ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται.

7. Θα υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί;

Ναι, άλλωστε στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στο δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, την πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.

8. Θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος αγορών σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων;

Οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά η διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά στις χειμερινές εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας του click in shop.

9. Θα επιτραπεί το click in shop σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;

Όχι, έχει αποσαφηνιστεί πως αρχικά θα επιτραπεί στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς και τα κοσμηματοπωλεία, που έχουν πληγεί περισσότερο το διάστημα της πανδημίας. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με το click away.

10. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες;

Ναι, αφού δεν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά για το δίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου έχει γίνει σαφές πως ισχύουν οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία στα γυμνάσια και στα λύκεια, εκτός από τις επιβαρυμένες περιοχές όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια.

Η Αττική μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίσθηκε πλέον ως περιοχή υψηλού κινδύνου, μετά από εισήγηση των λοιμοξιολόγων. 

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένει η τηλεκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ ανοιχτά θα μείνουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή