ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown η Αττική

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown η Αττική

Βήμα πίσω στη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και μερική επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική, έφερε η σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του «κόκκινου» πλέον λεκανοπεδίου, όπως αυτή καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, από σήμερα επανέρχεται ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με δύο διαφορετικά επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α επιτήρησης και το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου. Οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο Α απεικονίζονται με κίτρινο και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου χρωματίζονται κόκκινες και επιβαρύνονται με αυξημένα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές από σήμερα εντάσσονται η Αττική (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), η Λέσβος, η Μύκονος, οι Δήμοι Θήρας, Πατρέων, Εορδαίας Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας Βοιωτίας, Σπάρτης, Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια. Στις περιοχές αυτές από σήμερα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. πλην της Αττικής όπου λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. όπως και στις «κίτρινες» περιοχές.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (το γνωστό πλέον click away), πλην των επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και των βιβλιοχαρτοπωλείων, όπου θα ακολουθείται η διαδικασία καθορισμού του ραντεβού για παραλαβή εντός του καταστήματος (click inside). Οπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στα καταστήματα, το οποίο θα επιβεβαιώνεται με SMS που θα λαμβάνουν, ενώ η μετακίνησή τους προς αυτά θα γίνεται με το χρονικό περιθώριο των 2 ωρών και τη γνωστή αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2).

Από τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα γυμνάσια και τα λύκεια με την εξαίρεση των «κόκκινων» περιοχών, όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια. Με προκαθορισμένο ραντεβού όπως ισχύει και σήμερα θα λειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, τα κουρεία και άλλες υπηρεσίες αισθητικής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Στις «κίτρινες» περιοχές ανοίγουν από τη Δευτέρα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους παράγοντες της αγοράς για συνεργασία, σημειώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια».

Οι αποφάσεις για επιστροφή σε πιο σκληρά μέτρα στην Αττική ελήφθησαν με βάση την εικόνα της τελευταίας εβδομάδας όπου σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνη καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των νέων διαγνώσεων κατά 40%-50%, η οποία αν και σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπια, χρήζει προσοχής, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σαν ένα μεγάλο πλοίo που εάν ξεκινήσει, δύσκολα σταματάει». Δεν απέκλεισαν μάλιστα εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Χθες ανακοινώθηκαν 941 νέα κρούσματα της COVID-19 και 22 νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 260 ασθενείς με COVID-19. Στην Αττική εντοπίστηκαν 525 νέα κρούσματα (επιπλέον ένα κρούσμα στα νησιά του Αργοσαρωνικού) και συγκεκριμένα 130 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 84 στην Ανατολική Αττική, 83 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 24 στη Δυτ. Αττική, 78 στον Δυτ. Τομέα Αθηνών, 65 στον Νότιο Τομέα και 61 στον Πειραιά. Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 2.597, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού αυξήθηκε από 4,8 σε 7,1 σε μία εβδομάδα, η κάλυψη των απλών κλινών COVID έφτασε στο 43% και των κλινών εντατικής COVID στο 61%. Οι καθηγητές αναγνωρίζοντας την κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα, ζήτησαν από τους πολίτες να κάνουν «υπομονή για ένα με δύο μήνες έως ότου περάσει αυτός ο δύσκολος χειμώνας και προχωρήσει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19».

Στο «κόκκινο» Θήρα και Μύκονος

Στις «κόκκινες» περιοχές που ανακοινώθηκαν χθες και είχαν ήδη εξεταστεί στην προχθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων, στελεχών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνονται η Θήρα και η Μύκονος, καθώς αξιολογήθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εκεί βρίσκεται πλέον σε επίπεδο συναγερμού, που επιβάλλει τη λήψη αυξημένων έκτακτων μέτρων. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον μη αναμενόμενη, με βάση τα επίσημα στοιχεία κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά και έδιναν χαμηλούς αριθμούς θετικότητας, συνήθως ένα ή δύο κρούσματα. Βεβαίως, η απόφαση για ένταξη των δύο περιοχών στο «κόκκινο» ελήφθη με βάση τον συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, που έδειξε όχι απλώς να επιμένει αλλά και να αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Ενδεχομένως λόγω αυξημένων ελέγχων ή κάποιας τροποποίησης στις διαδικασίες εντοπισμού και αποτύπωσης των κρουσμάτων.