Ξεκινούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ξεκινούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Σε 10 μήνες αναλαμβάνει τις πέντε περιφερειακές ενοτητες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά από σήμερα να «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Το έργο, το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα, κατασκευάζεται σε σύμπραξη με ιδιώτη και σε 10 μήνες θα καλύψει πέντε περιφερειακές ενότητες (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία). Πάντως κατά του έργου εξακολουθούν να εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ, στις οποίες προστέθηκε τον Δεκέμβριο και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για «πάγωμα» των εργασιών.

Η έναρξη ισχύος της σύμβασης υπεγράφη χθες, δύο χρονιά μετά την ανάδειξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ανάδοχο του έργου και περίπου δέκα χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Την πράξη υπέγραψε εκ μέρους του Δημοσίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους του ιδιώτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους της κοινής σύμπραξης (εταιρεία Περιβαλλοντική Πελοποννήσου) ο διευθύνοντας σύμβουλός της Γιώργος Αγραφιώτης. Όπως ανέφερε ο τελευταίος, το έργο θα είναι ακόμα καλύτερο από το αντίστοιχο της ίδιας εταιρείας στην Ήπειρο. «Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, απαντάμε στα προβλήματα με τεχνική αρτιότητα αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτό το έργο εισέρχεται στην εποχή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων», ανέφερε. Προσέθεσε δε ότι το έργο «έχει πλέον πλήρη κοινωνική στήριξη, όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολιτών».

Η παρατήρηση αυτή δεν ισχύει βέβαια για όλους τους δήμους της Πελοποννήσου. όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν δύο περιφερειακές παρατάξεις (Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και Πράσινη Πελοπόννησος) με τη συμμετοχή του βουλευτή του Μερα25 Κρίτωνα Αρσένη, ο δήμος Ευρώτα κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, ενώ το Δεκέμβριο κατέθεσε και ασφαλιαστικά μέτρα ζητώντας το «πάγωμα» των εργασιών (η απόφαση δεν είχε εκδοθεί μέχρι χθες). Επίσης εκκρεμούν δύο προσφυγές των δήμων Κορινθίων και Οιχαλίας, καθώς και ακόμα δύο φορέων και πολιτών. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να λυθεί το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά με σωστό τρόπο και όχι κάτω από εκβιαστικά διλήμματα», ανέφερε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος. Οι φορείς που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι η χθεσινή υπογραφή δεν ήταν σύννομη, καθώς έχει λήξει εδώ και μήνες η εξουσιοδότηση που παρείχε ο φορέας των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο πέρασε «από πολλά κύματα». Ο σχεδιασμός του χωρίς τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, για ένα μεγάλο έργο που «δεσμεύει» τη διαχείριση των απορριμμάτων για 28 έτη είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση πολλών δημάρχων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου και την πολυετή εμπλοκή του έργου. Από την άλλη πλευρά εντυπωσιακή είναι η αδράνεια της αυτοδιοίκησης τις τελευταίες δεκαετίες για το θέμα των απορριμμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπάρχει μόλις ένας νόμιμος χώρος διάθεσης απορριμμάτων. Τα σκουπίδια στην καλύτερη περίπτωση «δεματοποιούνται», ενώ στη χειρότερη καταλήγουν σε ρέματα και γκρεμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος στις πέντε περιφερειακές ενότητες απομένουν 21 χωματερές προς αποκατάσταση, όμως στην πραγματικότητα ο αριθμός των χωματερών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΧΥΤΥ σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Κορινθία και Αργολίδα. Έχει προϋπολογισμό 152 εκατ. ευρώ  (σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ, 135 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος) εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή