ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αποκλείεται σκληρότερο lockdown

ath-exadaktylos-den-apokleietai-sklirotero-lockdown-561248383

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερου lockdown ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως τηρώντας τα μέτρα προσεχτικά μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε και δίκιο, θα φανεί».

Παράλληλα, επεσήμανε πως από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου η πορεία του ιού ήταν καθοδική και αργή ενώ από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία. «Δηλαδή 2 βδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 διότι το λιανεμπόριο προστέθηκε στις 18», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ: «Δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα, αν δηλαδή θα έχουμε ανοιχτούς κάποιους οικονομικούς κλάδους ώστε να υπάρχουν εισοδήματα και τηλεκπαίδευση ή το ανάποδο και δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά

Ωστόσο ανέφερε πως αισιοδοξεί ότι με την αύξηση των εμβολιασμών και καθώς θα περάσουμε και αυτόν τον δύσκολο μήνα του χειμώνα, στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισορροπία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σύψα ότι είμαστε πάλι στην εποχή της Γουχάν ο ίδιος σχολίασε πως «εμείς Γουχάν δεν γίναμε ποτέ». 

Όπως εξήγησε για τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικά, επίσης σε σχέση με τα εμβόλια ότι κατά πάσα πιθανότητα καλύπτουν την βρετανική μετάλλαξη και ότι υπάρχει μικρότερη κάλυψη γι αυτή την της Νότιου Αφρικής. ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν δεν συνηγορούν για να το πουν με βεβαιότητα.

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με την παραμικρή αδιαθεσία που θα νιώσουν να μένουν στο σπίτι και να διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις.