50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid καθημερινά στα νοσοκομεία

50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid καθημερινά στα νοσοκομεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Πάντως, ανησυχία υπάρχει και για την Πάτρα όπου μεταβαίνουν σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Επίσης, από σήμερα στις 6 το πρωί έχουν ενταχθεί στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου. 

Την ίδια ώρα οι μεταλλάξεις που μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντείνουν την αγωνία. 

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 (βρετανική μετάλλαξη) και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.351 (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ο εντοπισμός κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έφερε εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικο Χαρδαλιά, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, την Κυριακή. Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερου lockdown σημειώνοντας ότι από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως τηρώντας τα μέτρα προσεχτικά μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε και δίκιο, θα φανεί».

Παράλληλα, επεσήμανε πως από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου η πορεία του ιού ήταν καθοδική και αργή ενώ από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία. «Δηλαδή 2 βδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 διότι το λιανεμπόριο προστέθηκε στις 18», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή