ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζένη Μπότση: Δεν το θυμήθηκα τώρα, δεν το είχα ξεχάσει ποτέ

Τζένη Μπότση: Δεν το θυμήθηκα τώρα, δεν το είχα ξεχάσει ποτέ

«Τώρα δεν φοβόμαστε»: Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε η ηθοποιός Τζένη Μπότση, κληθείσα να σχολιάσει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση που προσφάτως έκανε εναντίον γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κ. Μπότση, με μάτια βουρκωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ερωτηθείσα γιατί αποφάσισε να προχωρήσει τώρα σε καταγγελία για κάτι που συνέβη πριν από χρόνια, τόνισε εμφατικά ότι δεν είχε ξεχάσει ποτέ την παρενόχληση που υπέστη. «Δεν το θυμήθηκα τώρα, δεν το είχα ξεχάσει ποτέ. Η Σοφία Μπεκατώρου μας άνοιξε ένα δρόμο και ευτυχώς αδράξαμε της ευκαιρίας, την ευχαριστώ».

Η ίδια εκτίμησε ότι εκείνη την εποχή «δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα- δεν θα με πίστευε κανείς. Τώρα που αισθάνομαι ότι αλλάζει η κοινωνία μας είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους». «Όλο αυτό έκοψε ένα κομμάτι από την αξιοπρέπεια μου», τόνισε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τον γνωστό ηθοποιό ότι «χρησιμοποιούσε τα όνειρα μας για να μας εξευτελίσει».

Η καταγγελία

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της καταγγελίας, είπε: «Το 1994 είχα τελειώσει τη σχολή. Μετά από κάποιους μήνες επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε να πάω σε κάποιο θέατρο για να δούμε ένα έργο. Ήταν ένας λαμπερός πρωταγωνιστής και η χαρά μου ήταν μεγάλη».

«Πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου γιατί μου είπε ότι γίνονταν έργα στο θέατρο. Εκεί έγινε η ακρόαση και κάποια στιγμή μου είπε να πω κάποια χυδαία λόγια. Μάλιστα μου είπε ότι το έργο θα διασκευαζόταν. Δίστασα και μου είπε να το σκεφτώ. Έφυγα, το σκέφτηκα και πήγα πάλι στο ίδιο μέρος. Μου ζητήθηκε να φοράω φούστα. Κάποια στιγμή με έβαλε να χορέψω και με γύρισε προς τον τοίχο. Τον ένιωσα πολύ κοντά μου και όταν γύρισα να τον κοιτάξω είδα ότι αυτοικανοποιούνταν. Έπαθα σοκ, ούρλιαζα, έκλαιγα. Ήμουν 22 ετών», πρόσθεσε.

«Το συγκεκριμένο συμβάν δεν το μοιράστηκα με κανέναν για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπόρεσα να το πω στους γονείς μου γιατί δεν θα με άφηναν να ασχοληθώ ξανά με το θέατρο. Λίγες μέρες μετά το είπα στην κοπέλα που ήμασταν μαζί στο καμαρίνι και της είπα να μην πάει. Με πήρε τηλέφωνα προχθές και με ευχαρίστησε», υπογράμμισε.

«Σε όλες τις ακροάσεις ήμουν πολύ επιθετική. Δούλεψα με τον εαυτό μου και έκανα ψυχανάλυση. Ήθελα να το κάνω εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξαν και άλλες γυναίκες που συνέβη το ίδιο. Κατάλαβα ότι από τη στιγμή που γίνεται συνέχεια έπρεπε να το πω. Ζητώ συγγνώμη απ΄όλα τα κορίτσια που δεν μπόρεσα να το σταματήσω. Μιλάω στο τηλέφωνο με γυναίκες που δεν τις ξέρω και νιώθω ότι μιλάω με την αδερφή μου», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείσα εάν θα κινηθεί νομικά, είπε: «Όλα αυτά θα γίνουν από τη δικηγόρο μας. Αυτή θα μας οδηγήσει. Και μόνο το γεγονός ότι είμαστε 14 είναι συγκλονιστικό», σημειώνοντας ότι και οι 14 γυναίκες είναι ηθοποιοί, που υπέστησαν την ίδια παρενόχληση από τον ίδιο άνθρωπο.

Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο την απόφαση της για την καταγγελία επηρέασε το γεγονός ότι έγινε μητέρα πριν από λίγο καιρό, είπε: «Ένιωσα αυτή την ευθύνη για να δείξω στην κόρη μου να λέει την αλήθεια και να μην φοβάται».

Αγγελική Λάμπρη

Λίγη ώρα αργότερα κι από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η ηθοποιός Αγγελική Λάμπρη, η οποία συνυπέγραφε την ίδια καταγγελία με την Τζένη Μπότση, τόνισε: «Θέλω να πω ότι όταν έγινε αυτή η καταγγελία ήμασταν τρεις γυναίκες και τώρα, αυτήν την στιγμή, είμαστε 14. Είμαστε όλες μια γροθιά. Είμαστε ενωμένες και δυνατές. Έχουμε βιώσει όλες το ίδιο σκληρό περιστατικό».

«Το θυμάμαι και ταράζομαι. Ήταν μόλις είχα τελειώσει την σχολή. Μου τηλεφώνησε ο σκηνοθέτης και μου είπε ότι με θέλει για συγκεκριμένο έργο και μου είπε να φοράω συγκεκριμένα ρούχα. Μπήκα και κλείδωσε την πόρτα. Τον ρώτησα γιατί κλειδώνει και μου είπε ότι το κάνει για λόγους ασφαλείας. Ενώ έκανα τον αυτοσχεδιασμό άρχισε να με πλησιάζει και ένιωθα αμήχανα. Σταμάτησα και του είπα ότι θέλω να φύγω με δικαιολογία ότι είμαι άρρωστη. Του είπα: Θέλω να φύγω, δεν είμαι καλά και θέλω να φύγω. Κατέβηκα από την σκηνή και εκείνος κατέβηκε από την άλλη πλευρά. Και ενώ ήμουν έτσι εκείνος προέβη σε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη μόνος του. Ήθελα να φύγω και ήμουν εγκλωβισμένη. Ήταν σοκαριστικό. Ήθελα να φωνάξω βοήθεια. Ήταν τόσο μεγάλο το σοκ που δεν αντέδρασα. Ο θυμός και η οργή που είχα μέσα μου ήταν μεγάλος για πάρα πολλά χρόνια».

«Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σήμερα απ’ ό,τι 22 χρόνια πριν που συνέβη σε μένα αυτό το περιστατικό. Κάθε γυναίκα που έχει βιώσει κάτι ανάλογο πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει. Η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει», πρόσθεσε.