«Καμπανάκι» μετά το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

«Καμπανάκι» μετά το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης χτύπησε πολλά «καμπανάκια», τόσο γιατί σήμανε την επιβεβαιωμένη παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους στη χώρα όσο και γιατί εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας επιβαρύνθηκε ίσως όσο καμία άλλη στη χώρα. 

«Αυτό που περάσαμε δεν ήταν πόλεμος», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ευθυμίου, αναισθησιολόγος και εντατικολόγος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγους μήνες «σφαγή». Ευτυχώς, η τωρινή εικόνα είναι διαφορετική. «Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είμαστε πολύ ήσυχα», συμπληρώνει η ίδια, λέγοντας πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου έχουν γύρω στους 7 ασθενείς. 

«Αυτή τη στιγμή είναι σε καλή κατάσταση η πόλη», αναφέρει στην «Κ» ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ηγείται της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ εξετάζει το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, «όμως δεν εφησυχάζουμε». Σημειώνει πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού ξεχωριστών μεταλλάξεων στα λύματα αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα – τονίζει πως για να εντοπιστεί η κάθε μετάλλαξη, θα πρέπει να είναι διαδεδομένη. Ο Θοδωρής Καραπάντσιος, μέλος της ομάδας ερευνητών του ΑΠΘ, αναφέρει πως, σύμφωνα με το τελευταίο δείγμα από τα αστικά λύματα, η πόλη είναι σίγουρα σε χαμηλά επίπεδα ιικού φορτίου, αλλά σημειώνει ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ανησυχητικό λόγω μεγάλης μεταδοτικότητας. «Εχει περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο», συμπληρώνει στην «Κ». Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κληρικός της οποίας βρέθηκε θετικός στο συγκεκριμένο στέλεχος, «δεν υπάρχει ενδοεκκλησιαστική διασπορά». Συγχρόνως κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν προβεί σε ιχνηλάτηση των επαφών του κληρικού. 

Παρά την ελεγχόμενη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η νέα μετάλλαξη έχει ανησυχήσει τόσο ειδικούς όπως η κ. Ευθυμίου όσο και πολιτικούς παράγοντες της πόλης, οι οποίοι τονίζουν πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται και η κινητικότητα να μειωθεί. Πηγές του δημαρχείου Θεσσαλονίκης αναφέρουν στην «Κ» πως το νέο στέλεχος δημιούργησε ανησυχία, κάτι το οποίο τόνισε σε επιστολή του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΕΟΔΥ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ζητώ επικαιροποιημένες οδηγίες, κατευθύνσεις και συνεχή επικοινωνία/ενημέρωση για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας και την αποφυγή των επιπτώσεων Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου στην πόλη μας», έγραψε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας εκτός των άλλων πως η αγορά και τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει «χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς». «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθόλου», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Υπάρχει ηρεμία φαινομενικά, αλλά αυτοί οι δύο καινούργιοι παράγοντες» –η λειτουργία αγοράς και σχολείων– «δεν ξέρω πού θα μας οδηγήσουν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα μέτρο όσο συνεχίζει αυτή η αβεβαιότητα». 

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τονίζει πως υπάρχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις του ιού, αλλά ανησυχητικές είναι μόνο εκείνες που δημιουργούν κλινικά προβλήματα. Οι προκείμενες μεταλλάξεις, και κυρίως η νοτιοαφρικανική, έχουν προκαλέσει ανησυχία λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας και τοξικότητας του ιού – αυτή η ανησυχία αφορά το σύνολο της χώρας. «Η διασπορά είναι σε χαμηλό επίπεδο αλλά υπάρχει μια τάση αύξησης», λέει ο κ. Γώγος. Τα πιο ανησυχητικά δεδομένα αφορούν την Αττική προς το παρόν, αλλά τονίζει πως και η διασπορά στη Χαλκιδική είναι ανησυχητική επειδή είναι μια «κόκκινη» περιοχή που γειτονεύει με την «πράσινη» Θεσσαλονίκη. «Είναι μεγάλη ανάγκη να κρατηθούμε ζωντανοί σε σχέση με την έκταση της πανδημίας, μέχρι να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμένων», σημειώνει, λέγοντας πως ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα θα χρειαστεί σίγουρα δύο μήνες.

Στη Χαλκιδική

Οσον αφορά τη Χαλκιδική, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 14 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά λέει στην «Κ» πως η έξαρση δημιουργήθηκε λόγω ανθρώπων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, επέστρεψαν στη Χαλκιδική και δεν τηρούσαν τα μέτρα. Η ίδια εκφράζει την ανησυχία της και για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας σε έναν δήμο αμιγώς τουριστικό. «Βιώνουμε μια τραγωδία στον Δήμο Κασσάνδρας, όπως και σε κάθε τουριστικό δήμο· δεν ξέρω αν θα αντέξουμε δεύτερο καλοκαίρι σαν του ’20», λέει. «Πρέπει», δηλώνει, «να μείνουμε ζωντανοί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή