Ρευστό τοπίο σε τρία μέτωπα 

Ρευστό τοπίο σε τρία μέτωπα 

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται για τους ειδικούς και κατ΄ επέκταση την κυβέρνηση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε για δεύτερη ημέρα σε τετραψήφια νούμερα, οι μεταλλάξεις του ιού είναι όλο και πιο απειλητικές, ενώ νέα παράμετρο αστάθειας συνιστούν οι αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca στους άνω των 65 ετών.

Μεταλλάξεις και κρούσματα

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ομάδας ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40% και σημείωσε: 

«Εάν επικρατήσει στην πατρίδα μας η μετάλλαξη, έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 7.000 έως με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ειδικά για την Αττική, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται περί τα 4.000 ενεργά κρούσματα, σημείωσε ότι «η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» και έδωσε τα εξής στοιχεία που μαρτυρούν την αύξηση αν τομέα:

– Βόρειος Τομέας: αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα.

– Κεντρικός Τομέας: παρατηρείται αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα.

– Στον Δυτικό Τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.

– Ανατολική Αττική: Αύξηση 62%

– Στον Πειραιά αύξηση 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. 

– Σε όλη την περιφέρεια Αττικής καταγράφεται αύξηση 78% με πάνω από τέσσερις χιλιάδες ενεργά κρούσματα. 

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ και θα πιέσει και άλλο. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Με ανησυχητικούς όρους περιέγραψε επίσης την κατάσταση στην Αχαΐα.

«Η Πάτρα θέλει προσοχή, παρουσιάζει αύξηση 94%, με 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποιας περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει δυσπιστία που γεννούν ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και κάποιοι δεν εμβολιάζονται» .

Για την Θεσσαλονίκη είπε ότι η πανδημία παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση αν και εξακολουθούν να υφίστανται εστίες στο κέντρο της πόλης.  

Αβεβαιότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, εξετάζει σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο να μην χορηγηθεί τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Οι οριστικές αποφάσεις βρίσκονται επί θύραις ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν αύριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα ακολουθήσει ουσιαστικά την επιλογή στην οποία έχουν προχωρήσει Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία.

Πηγές με γνώση του θέματος διαβεβαίωναν ότι εφόσον τελικά προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, καμία από τις 950.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πρόκειται να πάει χαμένη καθώς θα υπάρξει ηλικιακή μετατόπιση στις χορηγήσεις των δόσεων.

Όσον αφορά στο πώς θα καλυφθούν οι ηλικίες άνω των 65, εφόσον τελικά κριθεί να μην αξιοποιηθεί σε αυτές το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης, τα επόμενα βήματα αναγκαστικά προβλέπουν την προμήθεια εμβολίων από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή