Οι παράγοντες που θα κρίνουν ένα νέο lockdown

Οι παράγοντες που θα κρίνουν ένα νέο lockdown

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα τη Δευτέρα και να συζητάμε την αλλαγή τους επί το αυστηρότερον την Τρίτη», λέει στην «Κ» μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής ωστόσο συμφωνούν, όπως είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, ότι «η οικονομία είναι δημόσια υγεία». Ο καθηγητής Νίκος Σύψας προτείνει ένα νέο lockdown στην περίπτωση της απότομης αύξησης των κρουσμάτων. Και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν απέκλεισε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την επικράτηση της παραλλαγής Β117 (βρετανική μετάλλαξη). Ο κ. Τσιόδρας έθεσε το ερώτημα, με αφορμή την κατάσταση στην Πορτογαλία: «Η χώρα αντέχει 300 θανάτους την ημέρα; Νομίζω πως όχι».

Στην επιτροπή των ειδικών υπάρχει συναίνεση ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να κλείσει την οικονομία έως ότου παρουσιαστεί επάρκεια εμβολίων, που αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της επιτροπής, που είναι στην συντριπτική πλειονότητά τους κλινικοί γιατροί, συζητούν όλο και περισσότερο για την οικονομία και τις αντοχές της κοινωνίας στους περιορισμούς, εμπλουτίζοντας τα κριτήρια με βάση τα οποία προχωρούν στις εισηγήσεις τους και με άλλα, πέραν των αμιγώς ιατρικών. Αλλωστε, οι προσλαμβάνουσες από την κοινωνία, η ανησυχία και η αγωνία των πολιτών, είναι πολύ ισχυρές. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που γνωρίζει τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και τη σφοδρότητα του κύματος που προκαλούν οι μεταλλάξεις ή οι παραλλαγές σε άλλες χώρες, θεωρεί ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν πρέπει να τροφοδοτεί το κύμα, αλλά να αρθρώνονται έτσι ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατόν η επίδρασή τους σε τυχόν ενίσχυση ενός νέου κύματος της πανδημίας. «Δεν βλέπουμε εκτίναξη των αριθμών παρά μόνο στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, όπου όμως η πανδημία είναι υπό έλεγχο», είπε στην «Κ» χθες το απόγευμα, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή, μέλος της επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Πακέτο νέων μέτρων προκρίνουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τη μελέτη επιδημιολογικής επιτήρησης, πάντως, το φορτίο του ιού στα λύματα της Αθήνας χθες αυξήθηκε 2,5 φορές μέσα σε ένα μήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε σταθερό στο διάστημα 1 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2021.

Ενισχυμένη μάσκα

Οι αριθμοί διασποράς στην κοινότητα διατηρούν ένα ισοζύγιο στις εισαγωγές προς τα εξιτήρια, με μεγαλύτερες αυξήσεις στην Πάτρα. Δεν αποκλείεται, αντί να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό των δραστηριοτήτων, οικονομικών και εκπαιδευτικών, η επιτροπή να αποφασίσει τη χρησιμοποίηση ενισχυμένης μάσκας (FFP2) στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Δεν έχει νόημα να προσθέτουμε διαρκώς μέτρα που δεν ελέγχουμε, έχουμε ένα lockdown που δεν εφαρμόζεται», είπε στην «Κ» μέλος της επιτροπής που συμφωνεί ότι ένα ακόμα lockdown που δεν θα εφαρμόζεται θα συμβάλλει στην περαιτέρω κόπωση του κόσμου και στη γενίκευση της μη τήρησης μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο γρήγορα καθυστερούν μήνες, όπως ένα ακόμα κέντρο γονιδιωματικής ανάλυσης στη Λάρισα, που η Περιφέρεια το έχει εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά η προκήρυξη ενός διαγωνισμού 400.000 ευρώ περιμένει δυόμισι μήνες, την ώρα που το κράτος συζητάει την αποστολή δειγμάτων για ανάλυση και σε εργαστήριο του ECDC στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή